NRK Meny
Normal

Dåpen er mer religiøst viktig for sørlandske foreldre

Flere foreldre i Agder-fylkene døper barna sine av religiøse grunner sammenlignet med foreldre i andre landsdeler. Det viser ny undersøkelse.

dåp

For mange sørlandske foreldre er dåpen mer enn en hyggelig markering av at man har fått barn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO) som står bak undersøkelsen.

Ida Marie Høeg

Religionssosiolog Ida Marie Høeg er ikke overrasket over resultatet av undersøkelsen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Undersøkelsen er gjort blant foreldre som er medlemmer i Den norske kirke.

Ida Marie Høeg er religionssosiolog og står bak undersøkelsen.

Hun er ikke overrasket over resultatene.

– Religiøse motiver eller begrunnelser er ønsket om at barna skal bli Guds barn og at dåpen gir Guds beskyttelse, men også at foreldrene motiverer valg av dåp i egen tro, sier Høeg.

Hun sier mange foreldre døper sine barn for å ha en vakker, høytidelig markering, men dåpen er i tillegg mye mer religiøst motivert for foreldre på Sørlandet.

– Det å ha en vakker høytidelighet når man får et barn er viktig for cirka 2 av 3 foreldre i Den norske kirke og det er også viktig for foreldre i Agder-fylkene, men ikke så viktig som i de andre fylkene i Norge, sier Høeg.

Et naturlig funn

Aud Sunde Smemo

Sogneprest Aud Sunde Smemo bekrefter at dåpen betyr noe mer for mange sørlandske foreldre enn bare en hyggelig markering.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Sogneprest i Domkirken menighet i Kristiansand, Aud Sunde Smemo, sier hun er vel kjent med at mange sørlandske foreldre har sterke religiøse grunner for å døpe barna sine.

– Jeg synes ikke dette er et overraskende funn i undersøkelsen. Jeg synes det er et naturlig funn. For i Agder så vet vi at å si at man er kristen er noe som landsdelen er kjent for, sier Smemo.