NRK Meny
Normal

Sommerbibliotek på hjul

I Mandal kan du i sommer finne sykkelbiblioteket, et mobilt biblioteket på tre hjul. Det skal få turister til å lese mer bøker i ferien.

I Mandal har byen bibliotek gått nye veier for å nå ut til folket med bøkene sine. I sommer har de åpnet en helt ny filial, og den går på hjul.

I vinter fikk Mandal bibliotek støtte fra nasjonalbiblioteket til dette prosjektet.

Det var leder for biblioteket i Mandal, Leon Bang Hetlevik som tok med seg ideen fra et besøk i Danmark, der de hadde hatt noe liknende.

– Vi måtte finne på noe nytt for å øke utlånet, forteller Mona Lill Tjomsland bibliotekar ved Mandal bibliotek.

Bibliotek for alle

Hvem som helst med nasjonalt lånekort kan benytte seg av biblioteket som tilbyr utlån og innlevering av bøker, lydbøker, filmer og tidsskrifter.

Hvis man er turist og låner en bok eller film fra sommerbiblioteket i Mandal, så er det nå lov å ta bøkene med seg hjem.

– Nå er det blitt veldig bra med det nye systemet til norgesbibliotek som gjør at en kan låne og levere hvor en selv vil, sier Tjomsland.

Bibliotekar
Foto: Nina Eilertsen / NRK Sørlandet

Ideen var å åpne en liten pedaldrevet filial som kunne sykles ut til strendene om sommeren. Målet var å få et fullverdig bibliotek på hjul.

Nå blir sykkelbiblioteket å se til og fra Sjøsanden i Mandal hver dag i sommer. Utenom søndager.

Spesiell sykkel

Sykkelbiblioteket består av en sykkel på tre hjul, med en boks som er festet bak på sykkelen.

Boksen er laget av elever ved Mandal videregående skole, mens selve sykkelen skal tidligere ha tilhørt en ikke hvilken som helst danske.

– Det er faktisk Kim Larsen som har hatt den, sies det. Så den er bygget om, forteller Tjomsland.