NRK Meny
Normal

Dansk hyttedrøm lokker meglere til messe

Nordmenns interesse for å kjøpe sommerhus i Danmark er så stor at danske meglere nå melder sin ankomst på norske boligmesser.

Dansk hus til salgs

Det er mange feriehus til salgs i Danmark, men utlendingene kan ikke fritt kjøpe slike hus.

Foto: www.colourbox.no

– Vi har gjennom de seneste år sett en fremgang for salg av fritidsboliger til nordmenn. Spesielt 2014 har vært et år med stor etterspørsel fra Norge, sier eiendomsmegler Lars Jensen til avisen Nordjyske i Danmark.

NRK fortalte tidligere i år at tall fra Justisdepartementet i Danmark viser at nordmenn ligger på topp når det gjelder å få tillatelse til å kjøpe et dansk fritidshus. Totalt 277 nordmenn fikk tillatelse av danske myndigheter til å kjøpe fritidshus i Danmark i 2012 og 2013.

Til Kristiansand på frierferd

I februar starter boligmessen «Gjør din bolig bedre» med turné over hele landet. Det blir avholdt totalt 19 messer. 27. februar går messen av stabelen i Gimlehallen i Kristiansand.

– Vi har opplevd større interesse fra danske meglere de siste årene ettersom flere og flere nordmenn drar til Danmark på ferie. De er spesielt interessert i å oppsøke messer i de største norske byene, som Oslo, Stavanger, Kristiansand og Bergen, sier Nina von Gegerfelt Nielsen, prosjektleder for Boligmessen.

Nina von Gegerfelt Nielsen

Nina von Gegerfelt Nielsen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Eiendomsmegler Jensen forteller at meglere har meldt seg på boligmessen i Kristiansand denne gangen. Målet er å komme i dialog med nordmenn som er på boligjakt.

– Kjøperne har både et stort utvalg og lave priser sammenlignet med det norske boligmarkedet, sier Jensen.

Ifølge eiendomsmegleren har prisene på fritidsboliger i Danmark falt 21 prosent siden toppåret i 2008.

Må søke til Justisdepartementet

Det er strenge regler for kjøp av sommerhus og fritidsbolig i Danmark dersom man er utlending. For å kjøpe et sommerhus i Danmark uten myndighetenes tillatelse må du ha bodd i Danmark i fem år, enten sammenhengende, eller over flere perioder.

Dersom du ikke oppfyller dette kravet må du søke Justisdepartementet om tillatelse til å kjøpe.

Justisdepartementet gir kun tillatelse til å kjøpe sommerhus dersom du som søker har en særskilt sterk tilknytning til Danmark.

Her legges det vekt på at kjøperen må ha en særlig familiemessig, næringsmessig, kulturell og/eller økonomisk tilknytning til Danmark.

Det vil også bli tatt hensyn til om kjøperen har en spesiell tilknytning til den eiendommen det søkes om.

Samtidig som det er flest nordmenn som kjøper fritidsboliger i Danmark, topper samtidig nordmenn statistikken når det gjelder avslag på søknader om å kjøpe danske sommerhus. 124 norske søknader ble avslått i 2012 og 2013.

Sommerhus i Danmark

Prisen på danske sommerhus har falt med 21 prosent siden toppåret 2008.

Foto: ScanStock