Vraket av sine egne

Stortingsrepresentant Dagrun Eriksen fra KrF ble vraket som listetopp av styret i sitt eget lokallag i går. Dermed går det trolig mot slutten for Eriksen som sitter som nestleder i partiet sentralt.

Dagrunn Eriksen ble i går vraket som listetopp av styret i sitt eget lokallag i Kristiansand. Hans Fredrik Grøvan er den heteste kandidaten til å toppe KrFs stortingsvalgliste i Vest-Agder. Eriksens politiske karriere kan dermed gå mot slutten.

Stortingspolitiker og nestleder i KrF Dagrun Eriksen vrakes av sine egne i nominasjonsarbeidet i partiet i Kristiansand.

Dagrunn Eriksen representerer Vest-Agder KrF på Stortinget og har også en sentral plass i partiet som nestleder i toppen av partiet sammen med leder Knut Arild Hareide.

Eriksen ønsker gjenvalg til Stortinget og en topplass på KrFs valgliste i Vest-Agder før stortingsvalget neste år, men dette ønsker lokallaget i Kristiansand annerledes.

Ønsker ny mann

Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal blir lansert som listetopp av Kristelig Folkepartis lokallag i Kristiansand.

Hans Fredrik Grøvan

Styret i KrF i Kristiansand vil ha Hans Fredrik Grøvan som listetopp til stortingsvalget neste høst.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Vest-Agder trenger en revitalisering. Styret tror Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal kan være en god og samlende kandidat.

Det sier Anne Ma Timenes som er leder av Kristelig Folkeparti i Kristiansand.

Dette lokallaget er det største i partiet på Agder.

Flere prosesser

Tirsdagens beslutning av styret var førstegangs høring. Det blir også en ny prosess før medlemmene i Kristiansand skal si sitt 17. september.

– Da vil lokallaget ta den endelige beslutningen, sier Timenes til NRK.

Hun reagerer på flere soloutspill i partiet om Dagrun Eriksen i sommer.

– Det har vært mange uttalelser i sommer fra ulike personer. Det har vært uheldig for prosessen og ikke minst for nominasjonskomiteens arbeid, sier Timenes.

Jørgen Kristiansen, varaordfører for KrF i Kristiansand, gikk ut i Fædrelandsvennen i sommer og sa blant annet at han ikke støttet Dagrun Eriksen.

Karrieren er over

Dagrun Eriksen er i dag nestleder i partiet sentralt, og har sittet på Stortinget i 15 år.

Politisk reporter i NRK Sørlandet, Svein Sundsdal, tror Eriksens stortingskarriere er over.

– Dette betyr at stortingskarrieren for henne er over og hun kommer ikke til å bli renominert slik det ser ut nå, sier Sundsdal.

Partileder Knut Arild Hareide vil ikke kommentere saken overfor NRK.

– Vanskelig å kommentere

– Det er vanskelig for meg å kommentere alle de lokallagene som nå skal komme med en høring om dette, men jeg registrerer at jeg har folk som støtter meg og jeg får støttemeldinger, også er det en styrke for et parti at vi har flere kandidater, sier Dagrun Eriksen til NRK.

Men hun vil ikke gi seg uten kamp.

– Jeg hadde ikke sagt at jeg har lyst til å fortsette på Stortinget hvis jeg ikke hadde hatt lyst til å vinne denne kampen, så vi får se hvordan prosessen går, sier hun.

– Hva tenker du om det som nå skjer?

– Det blir en spennende prosess og jeg kan ikke annet enn å tro at jeg har klart å levere positivt for partiet, også er det opp til de lokale å avgjøre noe mer utover høsten, sier hun.

Eriksen sier hun har mer å gi i politikken og håper at KrF i Vest-Agder fortsatt har lyst til benytte seg av henne.

– Mange tenker at en stortingspolitiker bare skal sitte 12 år for da har man opptjent pensjonen og har ikke mer å jobbe for. Jeg har aldri vært i politikken på grunn av pensjonen og jeg har mer å gi, sier hun.