NRK Meny
Normal

– Det er en underlig stemning her

De ansatte og ledelsen ved Arendals Bryggeri drøfter i dag hvem som må gå fra jobbene sine.

Etter at Ringnes går over til engangsflasker vil mange miste jobben ved Arendal Bryggeri.

Hovedtillitsvalgt Ivar Råna ved Arendals Bryggeri, foran brusflaskene som snart er historie. Ringnes skal nemlig snart også gå over til myke engangsplastflasker.

– I dag er det drøftelser mellom de ansatte og ledelsen i forhold til kriteriene for hvem som må gå. Utvelgelsesprosessen er i gang, sier hovedtillitsvalgt Ivar Råna.

I går fikk de ansatte på Arendals Bryggeri beskjed om at over halvparten av de 60 faste ansatte mister jobben innen februar, på grunn av overgang fra gjenbruksflasker til engangsflasker for brus.

– Vi fikk beskjed i går og jeg tror ikke folk har tatt det helt innover seg. Det er en underlig stemning, men jeg tror at det etter forholdene går OK, sier Råna.

Engangsflasker tar over

Alle brusflaskene som før ble returnert til bryggeriet i kasser, sortert, vasket og brukt på nytt, forsvinner nå. Disse flaskene blir erstattet med flasker av mykere plast, som bare brukes en gang før de kastes og males opp.

Ivar Råna

Hovedtillitsvalgt Ivar Råna ved Arendals Bryggeri.

Foto: Leif Dalen / NRK

Coca-Cola har allerede lagt om til disse myke flaskene. Nå følger Ringnes etter, og dermed skal ikke brusen lenger tappes i Arendal.

– Ombruksflaska som blir produsert i dag vil forsvinne. Det er det som i all hovedsak er grunnen til at så mange mister jobben, sier Råna.

Omleggingen var ventet. Like fullt var det et sjokk hvor mange som må gå, ifølge hovedtillitsvalgt.

– Dette er en hyggelig og tradisjonsrik arbeidsplass. Det er trist når så mange mennesker skal miste jobben.

– Det var ikke helt uventet at det skulle bli en nedgang i ansatte etter overgangen til engangsemballasje, men at det skulle bli så mange, tror jeg overrasket mange, sier Råna.

Blåses opp

De nye flaskene i myk plast kommer flate til tapperiet, hvor de blåses opp, tappes og sendes ut på brett.

Både ledelsen ved Arendals Bryggeri og de tillitsvalgte har lenge jobbet for at gjenbruksflaska skal beholdes, men da Coca-Cola tok valget om myke flasker for noen år siden, var slaget egentlig tapt.

Det må bryggeriet bare ta til etterretning, sier daglig leder, Torstein Paulsen.

– Den nye situasjonen er langt mindre mannskapskrevende. Når Ringnes går over til nye flasker nå, betyr det at den leieproduksjonen vi har hatt i noen år faller bort.

– Dette er veldig trist. Vi har vært opptatt av å prøve å beholde gjenbruksflaskene, men når beslutningen er tatt, så må vi ta det til etterretning, sier Paulsen.

Veien videre

Arendals Bryggeri, som er Norges nest eldste, arbeider nå med å finne ny produksjon og skape nye produkter.

I sommer lanserte bryggeriet et nytt, egenutviklet øl.

Bryggeriet har lenge forberedt seg på å miste leieproduksjonen for store kunder, men å bygge opp ny produksjon tar tid, ifølge Paulsen.

– Vi må nå finne ut hva som er strategisk riktig for oss å gjøre nå, men det er det for tidlig å si noe om.

– Vi har investert i ny bokstappelinje og linje for tapping av engangsglassflasker, men mer detaljer må vi komme tilbake til. Når man bruker engangsemballasje, er det lite mannskapskrevende, sier Paulsen.