NRK Meny
Normal

Da kirkerommet ble tørkerom

750 pasientjournaler fikk vannskader under flommen som rammet Sørlandet sykehus Kristiansand. Nå ligger journalene til tørk i kirka.

700 pasientjournaler fra Sørlandet sykehus ligger nå til tørk på stolene i Eg kirke på sykehusområdet. Pasientjournalene ligger og tørker etter å ha blitt klissvåte da regnvann flommet inn i kjelleren på sykehuset i helgen.

Stolradene er fulle i kirkerommet på Eg, men ikke av kirkegjengere. Denne gangen er det pasientjournaler som har inntatt benkene.

– Ideen kom opp da jeg spurte dem som har god oversikt over arealet på sykehuset. Da kirken ble nevnt, ble forslaget godt mottatt, sier arkivsjef Astrid Lillemoen.

Pasientjournaler

Arkivleder Astrid Lillemoen sier det har vært en møysommelig jobb å tørke journalene.

Foto: Anne Wirsching / NRK
Pasientjournaler

750 pasientjournaler ble våte da flommen inntok sykehuset.

Foto: Anne Wirsching / NRK
Eg sykehus

Kirken på Eg sykehus.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Måtte handle raskt

Ifølge Lillemoen gjaldt det å handle raskt.

– Disse journalene stod delvis under vann da sykehuset ble rammet av flom. Vannet trekker veldig raskt opp i papiret og skader det. Jeg visste at vi hadde en frist på 1–3 dager på å redde dem. Vi måtte få luftet papirene og få i gang tørkingen slik at de ikke klistret seg for mye sammen, sier Lillemoen.

Gamle journaler

Lillemoen sier at journalene ikke setter pasientsikkerheten til dagens pasienter i fare.

– Dette er pasientjournaler fra gynekologisk avdeling i Kongens gate fra før 90-tallet. Dette handler mest om samfunnsdokumentasjon. De gir oss innblikk i hvordan vi håndterte gynologiske pasienter tidligere. Det har vi plikt til å ta vare på. Det er en del av vårt samfunnsoppdrag, sier hun.

– Det tok noen timer

Fire ansatte deltok i arbeidet med å legge ut papirene.

– Vi har jobbet systematisk for å holde orden på papirene og splitte dem fra hverandre så forsiktig som mulig. Vi har brukt noen timer på dette, sier Lillemoen.

– Det er jo en spesiell situasjon på sykehuset med denne flommen vi har hatt. Det har ikke vært så enkelt å finne lokaliteter til tørking, så da er det bra at vi kan bruke kirken til dette også, sier sykehusprest Leif Kristian Drangsholt.

– Bra at kirken kan brukes

På grunn av nødtørkingen i kirken, blir en keltisk messe avlyst. Den skulle holdes førstkommende søndag. Det synes sykehuspresten er uproblematisk.

– Det er helt naturlig å gjøre det. Det skulle bare mangle at vi ikke stiller med det vi kan.

Pasientjournaler Astrid Lillemoen

Journalene er fra gynekologisk avdeling i Kongens gate fra før 90-tallet.

Foto: Anne Wirsching / NRK