Cruisebåt mistenkt for utslipp

Det italienske cruiseskipet "Costa Magica" er hovedmistenkt for å stå bak kloakkutslippet i Byfjorden i Kristiansand i helgen.

COSTA MAGICA

Er dette synderen bak kloakkutslippet i Byfjordeni Kristiansand?

Foto: www.costacruise.com

Flere eksperter mener at det er sluppet ut så store mengder at det må komme fra et cruiseskip.

Skipets norske agent, Arthur Kordt, avviser dette og mener det er usannsynlig at "Costa Magica" har gjort dette. Hun lå ved Silokaia fredag 22. juni fra kl 13.00 til kl 19.00.

- Skipet har et topp moderne renseanlegg og utslippene fra båten har vanligvis drikkevannskvalitet, sier Arthur Kordt.

Teknisk feil

Kordt sier et hvis det er "Costa Magica" som har forårsaket utslippet, må det skyldes en teknisk feil, noe han har vanskelig for å tro.

- Skipet har det beste og mest moderne utstyr på alle områder, sier han.

Både miljøvernsjef Øystein Holvik og smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand tror utslippet kommer fra en cruisebåt. Utslippet ble oppdaget lørdag kveld og da er ikke veien lang til å mistenke "Costa Magica".

Lå inne lørdag

Hun lå til kai på Silokaia like ved Fiskebrygga fredag fra kl 13 til 19. Det var ved Fiskebrygga de første utslippene ble oppdaget.

Mandag advarte de lokale helsemyndighetene mot bading i Byfjorden og tirsdag anmeldte Kristiansand kommune utslippet til politiet. Nils Anders Grønås, som er politiinspektør i Agder, sier til Nettavisen at de har et skip i sikte, men vil ikke kommentere om det er "Costa Magica".

Vannprøver onsdag

- Tidligst onsdag blir klart om det er farlig å bade i Byfjorden i Kristiansand, sier smittevernlege Dagfinn Haarr. Kommunelegen fraråder foreløpig å bade i sjøen på grunn av e-colibakterien som kan gi diare.

"Costa Magica" er bygget i 2004 i Italia, er 270 meter langt og kan ta 3400 passasjerer.

Ingen henvendelse

Lederen av European Cruise Service som er skipets agent i Norge, Arthur Kordt, sier han ikke har fått henvendelser fra norske myndigheter i saken.

- Jeg kontakter ikke rederiet før jeg får offisiell henvendelse, men kommer sikkert i løpet av onsdag til å foreta egne undersøkelser, sier han.

I dag er "Costa Magica" i St. Petersburg i Russland.

Kloakkutslipp i Byfjorden, Kristiansand

Slik ser det ut i dag i strandkanten i Byfjorden i Kristiansand

Foto: Odd Rømteland / NRK