Charterturer fra Kjevik kan forsvinne

Det kan bli slutt på charterturer fra Kjevik om sommeren. Årsaken er at sørlendinger sitter for lenge på gjerdet og venter med å bestille.

Kreta

Sommertilbudet til varmere strøk fra Kjevik henger i en tynn tråd, ifølge Sørlandets største reiseoperatør.

Foto: Petter Strøm / NRK

– I verste fall mister vi chartertilbudet fra Kristiansand lufthavn Kjevik om sommeren, sier Evy Ann Hummervoll i Berg-Hansen reiser til NRK.no.

Som Sørlandets største reiseoperatør har de lenge slitt med at sørlendinger er treige til å bestille turer til utlandet om sommeren.

Det betyr at charterselskapene ofte velger bort Kjevik som avreisedestinasjon.

Treige sørlendinger

– Jeg liker ikke myten om at sørlendinger er treige. Men akkurat i dette tilfellet så stemmer det. Vi vil gjerne se an sommeren før vi eventuelt bestiller tur, og dette holder ikke for turoperatører som er avhengig av tidlige bestillinger, sier Hummervoll.

En undersøkelse hos reisebyrået viser at sørlendinger faktisk er treigest i landet på å velge nye reisemål.

For to år siden satte Berg-Hansen opp reiser til Kroatia i samarbeid med Kroatiaspesialisten, og ifølge Hummervoll gikk salget trott.

– Etter to treige sesonger valgte Kroatiaspesialisten å flytte flyet opp til Kristiansund der salget går så det suser. Dermed vil ikke Kroatiaspesialisten reise fra Kristiansand lenger. Men nå, to år etter, ønsker sørlendinger som aldri før å reise til Kroatia i fellesferien, men mangler altså et tilbud fra Kjevik, sier Hummervoll oppgitt.

I sommer er det kun reiser til Kypros som tilbys de reisende fra Kjevik i sommer. Tilbudet til Tyrkia har de måtte kansellere på grunn av manglende interesse.

Bekymra for fremtiden

Neste års Kypros-rute har lenge hengt i en tynn tråd, sier Hummervoll.

– Vi har lenge vært bekymra for chartersesongen 2016, men nå har det akkurat blitt bestemt at det blir Kyprosturer neste år, men det satt langt inne fra reiseoperatørenes side, sier hun.

Thomas Langeland portrett

Lufthavnsjef ved Kristiansand lufthavn Kjevik sier at reiseoperatørene ikke kan basere seg på uforutsigbarheten til sørlendingene.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Også lufthavnsjef ved Kristiansand lufthavn Kjevik bekrefter at det kan bli en realitet at Kjevik står uten charter-tilbud i sommerferien.

– Operatørene kan ikke basere seg på denne uforutsigbarheten, og legger til at også rutetilbud til Alicante og Split kan i fremtiden bli redusert dersom etterspørselen uteblir.

– Når det er mangel på etterspørsel, så forsvinner også tilbudet. Finværet i fjor har hatt stor innvirkning på det reduserte sommertilbudet i år. Så min oppfordring til sørlendinger er at uansett vær må man bruke tilbudene, ellers forsvinner de, sier Langeland.

Selv om sørlendinger flest prioriterer å feriere i egen landsdel, mener Evy Ann Hummervoll likevel at det trengs et chartertilbud fra Kjevik også om sommeren.

– Fellesferien er høysesong for barnefamilier som ønsker å reise til varmere strøk, og det er synd dersom de mister tilbudet om å kunne reise fra nærmeste flyplass.

Hun påpeker at sørlendinger blir kjapt reisesugne dersom sommerværet på Sørlandet viser seg å bli dårlig.

– Hvis charterturene faktisk forsvinner, så må sørlendingene i hvert fall slutte og sutre over dårlig tilbud. Dette har de vært med på å skape selv, avslutter Hummervoll.

Nett-TV:

Sørlendinger er for treige til å bestille charterreiser. Ifølge reisebyrået Berg-Hansen går det ut over reisetilbudet fra Kristiansand.