Så sliten blir du av å padle 137 kilometer

Etter å ha padlet på ståbrett i 18 timer og 30 minutter fra Hirtshals til Kristiansand var det godt for danske Casper Steinfath å sette seg i mamma Sus bil.

Casper Steinfath etter ankomst

– Nå er jeg tom for ord. Beina mine rister, magen min har det ikke godt, men hjertet mitt har det riktig godt. Jeg har aldri vært så trøtt som jeg er nå, men det er en god følelse fordi jeg har presset meg selv til et helt nytt nivå, sier Casper Steinfath. Her slapper han av i bilen til mamma Sus Steinfath.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Jeg er tom for ord. Beina mine rister, magen min har det ikke så godt, men mitt hjerte har det riktig godt, fastslår 24 år unge Casper Steinfath fra Jylland når han ankommer Kristiansand havn søndag kveld.

Et trettitalls venner, pressefolk, støttespillere og andre nysgjerrige jublet da den slitne dansken endelig kunne krabbe i land. Da som den første personen i verden som har krysset Skagerrak på Stand Up Board, også kalt SUP-brett.

Padler Casper Steinfath

Casper Steinfath hadde hele veien selskap av to følgebåter med livreddere, navigatører og mediefolk. Her har følget akkurat passert Grønningen fyr ved solnedgang søndag kveld.

Foto: Frank Salvesen

Oppfylte en gammel drøm

Steinfath brukte ganske nøyaktig 18 timer og 30 minutter på å padle de 137 kilometerne fra Hirtshals til Kristiansand.

Ved ankomst gjorde han det klart at en gammel drøm endelig hadde gått i oppfyllelse. 13 år gammel kjørte han bil med faren, og snakket om hva man kan finne på med et SUP-brett.

– Den gangen skapte jeg en vill drøm om å padle fra Danmark til Norge. Jeg har tenkt mye på den samtalen på vei over hit, og har hele tiden trodd at jeg kan presse grensene mine mer enn jeg tror. Det er det hele dette prosjektet har gått ut på, sier han til de frammøtte på Kai 6 i Kristiansand.

Casper Steinfath i mål

Her har Casper Steinfath nettopp ankommet havna i Kristiansand og blir tatt imot av mamma Sus Steinfath.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Fikk en skikkelig knekk

Casper Steinfath reiste fra Kjul Strand nord for Hirtshals klokka 01.20 natt til søndag. Etter fem timer mutters alene i mørket, tittet sola fram. 24-åringen innrømmer at de første timene var tøffe.

– Det var totalt motbydelig med strøm og kraftig sidevind, men jeg var sterk og fresh på det tidspunktet. Hvis denne turen hadde kommet til slutt, vet jeg ikke hva som hadde skjedd. Jeg fikk en skikkelig knekk, sier han.

Den danske brettpadleren Casper Steinfath padlet i 18 timer og 30 minutter over Skagerrak.

Den 24 år gamle dansken fra Jylland veivet både med det danske og det norske flagget da han ankom Kristiansand klokka 19.50 søndag kveld.

Lyktes på andre forsøk

Den unge dansken er fire ganger verdensmester i brettpadling. Også i fjor prøvde han på samme bragd, men mislyktes. Etter 17 timer i vannet, måtte han gi opp forsøket 12 kilometer før han entret norskekysten. Ifølge pressemeldingen har han den siste måneden stått opp klokka 03.00 om natta for å venne kroppen til å padle i mørket uten horisont og sikt. Dette gjorde han nemlig veldig kvalm sist.

– Vi mennesker er sterkere enn vi tror. Vi kan presse oss mer enn våre psykiske og psykiske grenser. Det har jeg gjort i dag, og jeg har lært fryktelig mye om meg selv på veien, sier Steinfath før han avslutter seansen med følgende kommentar:

– Min bror tullet med at jeg vel bare kan padle hjem igjen. Det tror jeg ikke. Det kan han gjøre!