NRK Meny
Normal

Byttet medisiner

Sykehjemsansatt i Kristiansand politianmeldt for å ha byttet ut pasientenes beroligende piller.

Piller

En sykepleier byttet ut beroligende piller og barbiturater med andre som så like ut.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

En ansatt ved Grimtunet sykehjem i Kristiansand er politianmeldt for å ha byttet ut beroligende medisiner med andre medisiner som ser like ut.

- Forholdet ble oppdaget for en uke siden nog ble i går anmeldt til politiet, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand.

Konsekvenser

- Det er medisiner som er underlagt streng kontroll som er skiftet ut med noen som ikke har den samme virkningen, men som ser like ut i farge og størrelse. Det alvorlige er jo at de som bruker medisinene ikke har fått det du skulle hatt. Det kunne ha fått alvorlige konsekvenser for de sju pasientene det gjelder.

- Har det fått noen konsekvenser for pasientene?

- Det har jo hatt konsekvenser, men ikke så alvorlige som det kunne ha blitt, sier Dahlen.

Doseringsbokser

Sykepleieren ved Grimtunet sykehjem har ifølge helse- og sosialdirektøren byttet ut tabletter i dosringsboksene etter at ukedosen er fordelt. Vedkommende er tatt ut av tjeneste og torsdag kveld var det møte med alle berørte parter i saken.

I alt sju pasienter ved Grimtunet sykehjem er blitt rammet. Helse- og sosialdirektøren mener at selv om dette har skjedd, så fungerer rutinene for medisinering på sykehjemmene godt.

- Rutinene fungerer og er veldig strenge, men når vi har personer som misbruker tilliten, er det vanskelig å forebygge. Dette er en helt spesiell hendelse. Jeg har aldri opplevd at medisiner med vilje er byttet i doseringsbokser, sier Dahlen.

Politietterforskning

Lars Dahlen sier også at dette er et godt eksempel på at kontrollapparatet har virket. Han kan ikke si noe om hvorfor sykepleieren har byttet ut medisinene i doseringsboksene med andre, men regner med at politietterforskningen avdekker dette.

- Saken er for så vidt ute av våre hender nå. Vi har anmeldt den og hatt møter de pørørende og alle berørte parter i saken. Personen det gjelder er tatt ut av tjeneste og dermed er det opp til politiet hva skjer videre, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand.