NRK Meny
Normal

Bytter Jesus ut med Josef

Geiteeier Tor Brede Launes bytter nå sinnabukken «Jesus» ut med den snille afrikanske dvergbukken «Josef». Dermed blir det ei salig blanding på øya i Søgne.

Video Bytter ut Jesus med Josef

SE VIDEO: Snart må trolig Josef (t.v.) ta avskjed med sin Maria (t.h.) og søke lykken i havgapet i Søgne.

Bukken "Jesus"

Geitebukken Jesus, som skremte turgåere opp i et trærne, ble i går lagt ut for salg på finn.no. Responsen lot ikke vente på seg. Flere vil gjerne overta sinnabukken.

Foto: Privat

Geitebukken «Jesus», som i går ble lagt ut for salg på finn.no, får nå ny eier.

Mange har meldt sin interesse for den sinna bukken, som ble lagt ut for salg etter at eieren fant ut at den ikke lenger var trygg å ha gående fritt rundt på Fugløya utenfor Søgne i Vest-Agder.

Jesus gikk nemlig til angrep på flere turgåere, som måtte klatre opp i trærne for å slippe unna bukkehornene. Turfølget ringe politiet for å få hjelp til å komme seg ned igjen. Politiet hadde utstyrt seg med skjold og kølle, men måtte til slutt ty til pepperspray for å få kontroll på bukken.

Eieren av Jesus, Tor Brede Launes, sa at han ville finne Jesus, og slakte ham før St. Hans, men fikk masse reaksjoner på dette. Derfor endte han opp med å legge geitebukken ut på finn.no.

Ville ha eieren på kjøpet

Ett døgn senere har eieren fått respons fra hele landet. Interessen for å overta hissigproppen har nemlig vært stor.

Tor Brede Launes

Tor Brede Launes ville først gjøre Jesus om til grillmat, men så bestemte han seg heller for å legge sinnabukken ut på finn.no.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

– Mange har ringt og vil kjøpe han. Hun ene som ringte ville ha meg på kjøpet, hun så på det som en kontaktannonse. Da ble jeg litt sjarmert, så jeg må følge opp den saken litt. Dersom det blir en bondegårdsdame på kjøpet, må jeg si meg rimelig godt fornøyd med Jesus, sier Launes.

Men sannsynligvis ender Jesus opp i Sogn og Fjordane. Der er det nemlig en kar som skal starte opp med geiter, som gjerne vil ha sinnabukken i sin flokk.

Salig blanding

I dag fikk saken enda en ny vending, da gårdseier Viggo Olsen i Randesund meldte seg og ville gi bort sin geitebukk Josef til Launes.

Pensjonisten er en av dem som har bitt seg merke i annonsen på finn.no, og han tenkte at Launes kunne trenge en ny og snillere bukk til å ha på øya når Jesus blir solgt.

Launes dro i dag til Randesund for å se om Josef kunne være et alternativ, og trolig kommer han til å bytte Jesus ut med Josef.

Tor Brede Launes og Viggo Olsen

Tor Brede Launes (t.v.) tok turen til Viggo Olsen (t.h.) for å se om bukken «Josef» kunne passe inn i geiteflokken hans.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Josef hopper over alle gjerdene vi lager til, men ei øy kan han ikke rømme fra. De andre geitene holder seg innenfor, men med bukken kan det aldri nytte, sier Olsen.

Geiter

Josef må snart si farvel til flokken sin. Han er 99 prosent sikkert på vei til Fugløya utenfor Søgne.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK
Viggo Olsen

Viggo Olsen mener ikke det gjør noe at de andre geitene til Launes ikke er av samme rase som Josef. – Bukk er bukk, sier Olsen.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Han har hatt geiter i nesten 40 år, og alle trærne hans er nedspiste og barkløse, så nå vil han ikke ha flere geiter. Derfor vil han gjerne kvitte seg med bukken Josef. Dessuten hasuer Josef opp både Maria og de andre «damene» på gården.

– Men hva slags geiter er det du har, spør Launes.

– Det er afrikansk dverggeit. Men det er ikke noe problem, bukk er bukk, sier Olsen.

– Da blir det ei salig blanding der ute, ler Launes.

Snill som et lam

I motsetning til Jesus, er ikke Josef av den hissige typen. Han er bare en hopper.

– Han er så snill. Ungene kan gå rett bort til han, og hadde vi hatt noe brød, kunne vi gjort det samme, sier Olsen.

Etter at Launes har tatt Josef litt i øyesyn, bestemmer han seg for at Josef er rett bukk for Fugløya.

– Nå er det 99 prosent sikkert at jeg bytter ut Jesus med Josef. Mange vil ha Jesus, og jeg tror Josef vil gjøre seg godt på øya.