NRK Meny
Normal

Bystyret sier verken ja eller nei til høyhus

Etter to timers debatt i bystyret i Kristiansand ble det med 30 mot 23 stemmer besluttet at hele saken utsettes. Dermed ble det verken ja eller nei til bygging av høyhus med 15 etasjer på Tangen.

Tangen torg

Slik har utbyggeren sett for seg at et høyhus kan se ut på Tangen.

Foto: Asplan Viak

Bystyret startet sitt møte klokken 17, men først etter klokken 20 startet de behandlingen av høyhusplanene.

Etter to timers debatt kom ordføreren selv med forslag om å utsette saken, noe bystyret stemte over, og vedtok med 30 mot 23 stemmer.

– Etter å ha hørt debatten, vil jeg oppheve strek, slik at nye forslag kan fremmes. Mitt forslag er at vi utsette saken. Mange har snakket om høyhusplan. Jeg synes vi skal utsette hele saken til vi har den planen. Så vidt jeg hører kommer den i januar, sa ordfører Arvid Grundekjøn.

Harald Sødal

Harald Sødal (KrF) er skuffet over at bystyret valgte å utsette høyhus-saken.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Delte meninger

Flere partier er delt i saken, og det var før møtet startet ikke sikkert om det kom til å bli nei eller ja til bygging av høyhus på Tangen, som ligger sørøst for Kvadraturen.

Den omstridte planen som det opprinnelig skulle stemmes over handler om Lunde Holding Invest skal få reise et høyhus med 15 etasjer i kombinasjon med et lavblokk-kompleks i området mellom Aquarama og Tangen videregående skole.

Striden går blant annet på om det skal tillates så høye bygg i randsonen av Kvadraturen.

Uventet vending

Etter debatten, før saken skulle stemmes over, tok saken en uventet vending.

Før avstemmingen måtte bystyret ta stilling til et nytt forslag fra ordfører Arvid Grundekjøn om hele saken skulle utsettes.

Meningene var delte blant politikerne som tok ordet om saken burde utsettes. Noen mente at det var mest riktig å få utbyggingsplanene enda bedre belyst, andre mente det beste ville være å avgjøre saken i kveld.

Men med 30 mot 23 stemmer bestemte Bystyret like før klokken 22 at saken skulle utsettes.

– Jeg har aldri opplevd lignende i bystyret, sa bystyreveteran Harald Sødal (KrF), etter at forslaget om utsettelse kom.

– Når mindretallet ser de kommer i mindretall, kommer de med en utsettelse de enes om. Jeg har aldri vært med på maken, sa Sødal.

Han antydet med det at årsaken til forslag om utsettelse kom, var at det kom til å bli flertall mot bygging av høyhus på 15 etasjer.

– Dette er uryddig, sier Sødal til NRK.

– Dette var en underlig vei å gå, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen.

Hun synes heller ikke en utsettelse var rette vei å gå etter to timers debatt i bystyret.

– Det var åpenbart at man så hvilken vei en avstemming ville gå, og så forsøker Høyre og ordføreren seg på en finte for å utsette saken, og det sluttet flertallet seg til, sier Gundersen til NRK.

Hun mener det ikke var noe i veien for å vedta reguleringsplanen for så senere å se på det som kommer i en høyhusplan senere.

– Trengte en timeout

– Dette resultatet hadde vi forutsett. Det hadde vi gruppebehandlet tidligere, sier Høyres gruppeleder Hans Otto Lund.

Han mener det måtte en timeout til for å ta en debatt til om hva som skal skje med høyhus-bygging i Kristiansand sentrum.

– Debatten i bystyret viser nettopp at man trenger å gå en runde til, sier Lund.

Lund er enig i at det lå an til at høyhus ikke ville bli vedtatt.

– Men det var ikke grunnlaget for at vi foreslo å utsette saken, sier han.

– Nå vil en ny utredning vil gi mer forutsigbarhet slik at vi kan unngå denne typen problemstilling i fremtiden, sier Lund.

Fra 18 til seks etasjer

Byutviklingsstyret behandlet saken 21. august, og de gikk da med fem mot fire stemmer inn for å kutte planen om en 18 etasjer høy blokk ned til seks etasjer.

Høyre har foreslått å redusere fra 18 til 15 etasjer og med det senke høyden fra 62 til 55 meter, og det ble forslaget som egentlig skulle bli vedtatt eller forkastet i bystyret i dag.


NETT-TV: Første høyhus på Tangen

Kristiansand sentrum vil trolig få et helt nytt utrykk. Det ble klart da politikerne i dag sa et foreløpig ja til en boligblokk på 18 etasjer, eller 65 meter. Dette er bare det første av flere høyhus som nå kommer i byen.

NETT-TV: Byutviklingsstyret var på befaring på Tangen i august i fjor.