Hopp til innhold

Hun er landets yngste folkevalgte

Marte Næss Thomassen fyller 18 år på nyttårsaften, det gjør henne til Norges yngste folkevalgte lokalpolitiker.

Se hva som skjedde da Norges yngste folkevalgte politiker skulle intervjues i NRK Sørlandet. Marte Næss Thomassen fra Arendal er født 31. desember 1997.

NETT-TV: NRK Sørlandet fulgte den unge politikerens første ordentlige mediedag.

Arendal arbeiderparti har utmerket seg under årets kommunevalg på flere områder. Ikke bare gjorde de et brakvalg med en stor fremgang, de kan også smykke seg med å ha landets yngste folkevalgte lokalpolitiker!

Marte Næss Thomassen i tv-studio før sending

Programleder Knut Knudsen Eigeland forklarer Marte Næss hvordan de legger opp intervjuet i TV-studio.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Hun heter Marte Næss Thomassen og er foreløpig bare 17 år. Men med bursdag på selveste nyttårsaften holder det akkurat – for loven tilsier at man må fylle 18 år i løpet av valgåret, for å kunne stille til valg.

Menn i femtiårene – og Marte

Nå er den engasjerte tenåringen klar for å representere Arbeiderpartiet i bystyret i Arendal de fire neste årene, og ifølge den nyvalgte politikeren trengs det en som kan dra ned gjennomsnittsalderen i lokalpolitikken.

– I bystyret i Arendal er det veldig mange menn i femtiårene. De gjør en god jobb, det er ikke det, men det er en stor gruppe som ikke er representert. Jeg håper jeg kan være med på å representere den yngre delen av befolkningen, sånn at vi kan få det enda bedre i Arendal, sier 17-åringen.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre Arendal til et godt sted å bo

Marte Næss Thomassen

Stemt frem av folket

Thomassen er ingen tungvekter, men har allerede rukket å være med i politikken en stund, blant annet som ungdomspolitiker i AUF. I år tok hun imidlertid skrittet over i lokalpolitikken, og stilte som listekandidat for Arbeiderpartiet, med plassen nummer 19. Men da folket hadde talt, hadde arendalsjenta fått så mange personstemmer og slengere at hun suste rett inn i bystyret.

Marte Næss Thomassen i bil

Marte Næss Thomassen (18). Se video øverst på siden, der NRK fotfølger henne til første direkte radiointervju, og intervju på TV.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det vil si at folk har lyst til å ha med inn i bystyret, og det betyr veldig mye for meg, sier den unge politikeren, som til slutt endte på 10. plass på Aps liste.

Hun takker de som stemte på henne for tilliten og lover å stå på de neste fire årene.

– Jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre Arendal til et godt sted å bo, sier hun.

Brenner for likestilling

Den ferske bystyrerepresentanten innrømmer at hun brenner for mye, og blir fort engasjert i saker. Men det er spesielt ett tema som opptar henne en hel del.

– Det jeg virkelig engasjerer meg i og kan bli sur for er likestilling og inkludering, spesielt på Sørlandet, sier hun.

– Er det noe du gjerne skulle forandra på i Arendal de neste fire årene?

– Jeg ønsker å jobbe med holdningsskapende arbeid. Det viktig å starte tidlig, allerede på barneskolen, sier Thomassen.

NETT-TV: Marte var gjest i NRK Sørlandet torsdag

Se hva som skjedde da Norges yngste folkevalgte politiker skulle intervjues i NRK Sørlandet. Marte Næss Thomassen fra Arendal er født 31. desember 1997.