NRK Meny
Normal

Bystyrepolitiker sammenligner Obama med Hitler

Bystyrepolitiker for Demokratene i Kristiansand, Oddfinn Pedersen, sammenligner USAs president, Barack Obama med den tyske føreren under 2.verdenskrig. Det vekker reaksjoner.

Oddfinn Pedersen sammenligner Obama med hitler

– Det er vanskelig for dere som ikke ser hele bildet å skjønne sammenligningen, sier Pedersen.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken, etter at Oddfinn Pedersen la ut sammenligningen på sin facebook-side.

«Forgjengeren til Barack Hussein Obama. Knoppen slår snart ut i blomst. Sann mine ord!». Pedersen la kommentaren ut sammen med et bilde av Adolf Hitler.

Nominert

Overfor NRK utdyper han Facebook-innlegget:

– De begynte begge i det små, stille og rolig og fredelige. Hitler ble jo nominert til fredsprisen av svenskene, og Obama ble jo ikke bare nominert. Han fikk den, for ikke å ha gjort en dritt, sier den frittalende bystyrepolitikeren.

Obama bin lying

Osama bin Laden er ett eksempel på hvilke personer Pedersen mener Obama kan settes i bås med. Dette ligger på Pedersens facebook-sider.

Foto: Facebook / Faksimile

Det er ikke første gang Oddfinn Pedersen kommer med kontroversielle uttalelser. Tidligere har han til Fædrelandsvennen blant annet sagt at utviklingslæren er en løgn fra Satan.

Han legger til at han som israelsvenn ikke kan sammenligne Hitler med noen andre i forhold til det han gjorde under 2.verdenskrig, men sier han forstår frustrasjonen til den israelske statsminister Benjamin Netanyahu over atomavtalen mellom Iran og P5+1-landene (USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland).

Presidentperioden snart over

Oddfinn Pedersen sier han er fullstendig klar over at Obamas tid som president snart er over, men mener samtidig, i fullt alvor, at Obama vil ende opp som diktator i USA.

– Så du tror Obama vil tvinge til seg makta?

– Ja, det er sånn jeg ser det, sier han til NRK.

Sliter med sammenligningen

Jørgen Kristiansen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) forstår ikke sammenligningen mellom Obama og Hitler, og mener den er urimelig.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Varaordfører Jørgen Kristiansen fra Kristelig Folkeparti mener bystyrekollegaen fra Demokratene er i sin fulle rett til å si hva han mener, men tar samtidig avstand fra uttalelsen.

– Jeg sliter med å forstå sammenligningen, og finner den rett og slett urimelig, sier han.

– Er det et problem at politikere er for frittalende på privat grunn?

Ytringsfrihet

– Nei, vi har nå en gang ytringsfrihet i Norge. Men selvfølgelig, som politiker, når du er folkevalgt, så har du et ansvar for det.

Han minner samtidig om at det er valg hvert fjerde år.

– Det er jo sånn sett opp til den enkelte politiker å velge hva han vil uttale seg om, mener varaordføreren i Kristiansand.