NRK Meny
Normal

Kan droppe gratis barnehage

Bykle ble nasjonalt kjent da gratisordningen ble innført, men nå spøker det for flere av kommunens sjeldne goder.

Barn i barnehage

Gratis barnehage er et meget sjeldent gode. I Bykle har barn og foreldre nytt godt av ordningen i snart tre år, men også i landsdelens rikeste kommune må det strammes inn. (arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

For tre år siden vakte det nasjonal oppmerksomhet da Bykle kommunestyre vedtok å innføre gratis barnehage og skolefritidsordning, samt gratis skolemat.

Ordningen ble satt i verk fra januar 2008.

Også Bykle må spare


Nå går flertallet i kommunens driftsutvalg inn for å droppe både gratis barnehage og SFO fra nyttår.

Etter forslag fra Arbeiderpartiets Jon Rolf Næss ble det fredag flertall for å stanse ordningen, med fire mot tre stemmer.

– Vi må se på ulike felter i kommunen der vi kan spare eller la være å bruke penger. Da er det naturlig å se på en del av de ekstraordinære godene vi har. Goder som få andre kan unne seg, sier Næss til NRK.

Merkbar endring

Forslaget om å droppe ordningene allerede nå overraskende, siden kommunestyret i Bykle tidligere har bestemt at de prøves ut også neste år.

Rådmann Tallak Hoslemo har i sitt budsjettforslag for neste år foreslått å innføre betaling i juli måned. Men nå kan det det bli an adskillig tøffere innstramming hvor det blir betaling hver måned hele året.

Egenandelen for barnhageplass blir eventuelt 2200 kroner.


Mandag skal formannskapet i Bykle drøfte saken i forbindelse med kommunens budsjett for neste år, før kommunestyret tar endelig beslutning i desember.