NRK Meny
Normal

Bykle bibliotek mest populært i landet

Bykle bibliotek er populært. Hver innbygger i Bykle kommune besøkte i gjennomsnitt biblioteket 25 ganger i fjor. Det er mest i landet.

Kaja Tho

Biblioteksjef Kaja Tho er fornøyd med at hun styrer det mest populære biblioteket i landet, i forhold til innbyggertall.

Foto: Unn Hovden / Privat

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at hver nordmann, til sammenligning, er innom folkebiblioteket 4,4 ganger pr. år.

– Vi har alltid hatt god statistikk på besøk, men det var likevel veldig overraskende at vi havnet på topp i landet, sier biblioksjef i Bykle, Kaja Tho.

Hun forteller til nettsiden framtida.no at det særlig er biblioteket på Hovden som trekker opp besøkstallene. Det er åpent fra 0800 til 2200 fire dager i uka.

To kombinasjonsbibliotek

Hun forklarer Bykles plassering som landets mest besøkte bibliotek med at begge avdelingene, både i Bykle kommunesentrum og på Hovden, er kombinasjonsbibliotek. Det vil si både folke- og skolebibliotek.

Bibliotek

Barnebøker blir hyppig utlånt fra begge bibliotekene i Bykle. Ganske naturlig, i og med at begge er både folke- og skolebibliotek.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Vi får skolebarn innom biblioteket hver uke, og det trekker selvfølgelig opp statistikken. Men det er vi ikke alene om, så vi er fornøyd uansett, sier Tho.

Barn føler eierskap

Det at skolebiblioteket ligger sammen med folkebiblioteket gir barna eierskapsfølelse til biblioteket fra tidlig alder, mener biblioteksjefen.

– Det gjør at de fortsetter å bruke biblioteket, sier hun.

Kaja Tho forteller at lånekunder i Bykle leser mye krim, som ellers i landet.

– Så er det veldig populært med lydbøker og barnebøker. Særlig med humor, sier hun.

Turister og hyttefolk

Også hyttefolket, som det er mye av på Hovden i perioder, låner bøker og andre medier på biblioteket.

– Med nasjonalt lånekort kan folk låne hvor som helst og levere hvor som helst. Det er en veldig grei ordning, sier Tho.

DVD-utlån

Muligheten for lån av DVD-er og andre medier blir flittig benyttet i Bykle.

Foto: Pål Tegnander / NRK