NRK Meny
Normal

Dropper gründer-jakt

Bygland dropper planene om å rekruttere ti utenlandske gründere til kommunen, som var tenkt som en del av prosjektet "Bygland best å bu".

Knut A. Austad

Ordfører Knut A. Austad i Bygland kommune legger gründer-jakten på is, men skal jobbe videre med å få opp folketallet i kommunen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Prosjektet er avsluttet før tiden på grunn av manglende resultater. Dermed droppes også planene om å jakte på gründere fra Nord-Europa, forteller ordfører Knut A. Austad.

– Som situasjonen er nå, så har vi ikke planlagt å sette i gang noe prosjekt med import av nye innbyggere, sier Austad til NRK Sørlandet.

Skulle få opp folketallet

Det er i dag omlag 1245 innbyggere i Bygland, og det er mindre enn det har vært. Nedgangen har vart over flere generasjoner.

Å friste rundt ti utenlandske gründere til Bygland, skulle være med på å øke folketallet med 60 til 100 personer de nærmeste fem årene.

Kommunen håpet derfor å lokke gründere som hadde kunnet drive ulike former for næringsvirksomhet til bygda, som et ledd i å få flere attraktive boliger/boområder og flere arbeidsplasser.

- Prosjektet legger opp til at det skal bli en tilflytning til kommunen på mellom seksti og hundre innbyggere innen utgangen av 2015. Det forutsetter flere boliger i kommunen, sa prosjektleder for "Bygland best og bu", Tore Moheim, til NRK i begynnelsen av september.

Folketallet skal opp på andre måter

Det var først og fremst gründere fra Nord-Europa kommunen ønsket seg, men nå er prosjektet altså lagt vekk etter at "Bygland best å bu" ble avsluttet.

Ordføreren i Bygda sier det jobbes på andre områder for å få opp folketallet.

– Vi er i gang med mange stimuleringstiltak; vi har etableringstilskudd og vi har gjort en del i forhold til landbruk. Dette er en prioritering vi har gjort. Vi får begynne på en kant, så får vi se hva som skjer i fremtiden, sier ordfører Austad.