NRK Meny
Normal

Bygland

Bygland er Senterparti-land. 37,4 % stemte Sp ved sist kommunevalg. Det var rekord på Agder, og Knut A. Austad kunne fortsette som ordfører i kommunen.

I 12 år har Austad nå styrt Bygland.

Selv om Sp fikk størst oppslutning, var det Bygland Bygdeliste som vant valget i Bygland for fire år siden. Hele 31,9 % av velgerne stemte på Terje Greibesland og resten av den nye bygdelista med utspring i nedre del av kommunen.

Kampsaker var flerbrukshus på Byglandsfjord og bomstasjonen. Årdalshallen er nå bygd, og bomstasjonen forsvinner neste år.

Flopper Bygdelista?

- Men vi stiller igjen, og skal ikke bli noen flopp, sier Greibesland. – Vi skal vise at vi ikke er ei protestliste, men et parti som tar ansvar for hele kommunen.

Venstre og Høyre stiller denne gang fellesliste med Olav Neset som toppkandidat. Ingen av partiene er representert i kommunestyret i dag. Høyre fikk ikke nok stemmer ved sist valg, Venstre har ikke stilt liste på mange år.

Ellers er det verd å merke seg at tidligere ordfører Sigbjørn Horverak er tilbake igjen på KrF-listen.

Saker i valgkampen

Nedgangen i folketallet blir en hovedsak i valgkampen. Ved årsskiftet bodde det 1272 personer i kommunen, 1. mai var folketallet sunket med 23 personer.

Noe må gjøres, mener de fleste, og bygdelista vil for eksempel bruke strandsonen i Byglandsfjorden til boliger, hytter og næring for å snu utviklingen. Dette er kontroversielt og skaper debatt.

Økonomien i kommunen blir også et tema. Kraftinntektene utgjør 20-25 % av inntektene til Bygland. Det økonomiske utgangspunktet er dermed godt, men etter mange investeringer sliter nå kommunen kraftig med å få endene til å møtes, og de som nå skal velges, må innstille seg på ubehagelige nedskjæringer.