NRK Meny
Normal

Bygger ny «via ferrata» i Valle

Denne uken startet byggingen av den tredje klatrestigen i fjellkommunen Valle i Setesdal. Slike ruter er populære, og det blir stadig flere av dem.

Ny Via Ferrata i Setesdal

Klatrestigen i Valle blir en såkalt «via ferrata», en klatrerute opp fjell med faste sikringsmidler som skal gjøre det mest mulig forutsigbart og trygt å klatre.

– Denne ruten skal ha et lavt nivå som egner seg for barn og ungdom. Håpet er at vi med dette skal få enda mer folk opp hit, sier Børre Bergshaven.

Det er han som skal «bygge» den nye klatrestigen, som kommer på Løefjell i Brokke i Setesdal. Byggingen startet denne uken.

Løefjell, Brokke

Den nye klatrestigen skal gå opp Løefjell.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Doblet besøkstall

Slike klatrestiger har blitt veldig populære. Det har de også fått erfare i Valle. I fjor åpnet den første klatrestigen som går opp Straumsfjellet. Sammenlikner man antall besøkende i år med fjoråret, ligger det så langt an til en dobling.

– Til nå har vi hatt 1200 besøkende. Om ikke været slår seg helt vrangt, kommer det trolig et par, tre hundre til, sier eier av Via Ferrata Straumsfjellet, Arne Holskog.

Arne Holskog

Eier av Via Ferrata Straumsfjellet, Arne Holskog.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Aktører i bransjen som NRK har snakket med, sier at tendensen er den samme over hele landet. Via ferrataer er populære.

Synshorn ved Beitostølen økte med over hundre prosent i sommer. Via Ferrata Loen som har over 6000 besøkende i året, planlegger å gjøre tilbudet enda mer attraktivt ved å blant annet bygge en restaurant på toppen av fjellet.

Snart 20 «via ferrataer» i Norge

Snart er det 20 slike ruter i Norge, hvorav tre av dem i fjellkommunen Valle.

Ordfører i Valle kommune Steinar Kyrvestad, har stor tro på denne formen for friluftsliv, og er sikker på at det vil komme kommunen til gode.

Steinar Kyrvestad

Ordfører i Valle kommune, Steinar Kyrvestad.

Foto: Kai Stokkeland / NRK
Børre Bergshaven

Børre Bergshaven skal bygge den nye klatrestigen.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det vil etter hvert virke som Trolltunga gjør i Tyssedal og som Preikestolen gjør i Forsand. Det vil sette oss på kartet. Informasjon om hva vi har å tilby, vil spres på sosiale medier og føre til at folk søker til Valle, sier han.

Det tror også Børre Bergshaven. Han håper flere får øynene opp for hva Setesdal har å by på.

– Det er flott hvis flere stopper for å oppleve den flotte naturen, og ikke bare kjører gjennom dalen, sier han.

Og får Bergshaven det som han vil, blir den nye ruten ikke den siste. Han har allerede planer om to til.