Butikkranet: – Det var fryktelig skremmende

Butikkmedarbeider Anette Vigsnes trodde først hun var vitne til en øvelse. Da hun så kniven, skjønte hun alvoret.

De ansatte i Joker-butikken som ble ranet i Lyngdal i går opplevde hendelsen som svært skremmende. Tre menn er pågrepet og siktet for grovt ran. I dag valgte de ansatte å dra tilbake på jobb.

Anette og en kollega var på jobb da to maskerte ranere tok seg inn i Joker-butikken på Kvås. Anette hadde opplæring med søsteren på kontoret da de hørte et rabalder inn i butikken.

– Plutselig ringte det i døra. To maskerte menn kom inn og herjet rundt ved kassa. Jeg løp ut i butikken for å se hva som skjedde. Da rettet en av mennene en kniv mot meg og ba om å få alt vi hadde av verdier i butikken, forteller Anette Vigsnes.

Anette ranet

Anette Vigsnes (27) føler hun handlet riktig da to ranere tok seg inn i butikken. Hun har gått på kurs i ranshåndtering og fikk bruk for opplæringen.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Trodde det var en øvelse

– Hvordan opplevde du det?

– Det var fryktelig skremmende. Først trodde jeg bare det var en øvelse, men da jeg opplevde hvor truende de var, forstod jeg at dette var alvor, sier hun.

Butikkmedarbeideren forteller at hun har gjennomført kurs i ranshåndtering, og opplæringen på kurset ble viktig.

Allerede dagen etter var Anette tilbake på arbeidsplassen. Hun har fått mange tilbakemeldinger på at hun er tøff som tør å komme tilbake til ransåstedet så kort tid etter den dramatiske hendelsen.

Ransbil i Kvås

De tre mennene ble pågrepet ved Hompland i en bil som var stjålet.

Foto: Lars Eie/NRK

Overvinne frykten

– Det er litt ekkelt med en gang, men jeg tror det er viktig å komme seg over «frykt-kneika» raskt. Det hjelper ikke å sette seg til å grine. Det er tross alt jobben min, og jeg kan ikke la være å komme tilbake, sier hun.

Hun fikk inntrykk av at ranerne var preget av desperasjon etter penger.

– Jeg ser på det som en desperasjonshandling. Jeg har forstått at det er snakk om mennesker som sliter og trenger penger. De så nok på oss som et lett bytte, sier hun.

Tre menn fra Farsund (26), Lyngdal (34) og Mandal (29) ble pågrepet for ranet etter kort tid onsdag kveld.

Ved lunsjtider torsdag var de ennå ikke avhørt. De skal avhøres i løpet av dagen. Foreløpig har politiet konsentrert seg om å avhøre flest mulig vitner.

Stjålet bil med tyvgods

Vigsnes og kollegaen har forklart seg om en skremmende opplevelse. Politiet vil ikke si noe mer detaljert om avhørene.

Ran på Joker Kvås

Det var en Joker-butikk i Kvås i Lyngdal som ble ranet.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Ranerne fikk med seg kontanter, øl og tobakk.

De tre mennene ble pågrepet etter tips fra vitner til ranet. De ble ifølge politiet pågrepet uten dramatikk.

Bilen de brukte var stjålet fra teknisk etat i Farsund kommune. I bilen fant politiet flere gjenstander, som gjør at de mistenker de tre for flere kriminelle forhold.

– Det er stjålet en del gjenstander i en bolig fra Farsund. De er mistenkt for det ut fra funn av tyvegods i bilen både fra det innbruddet og to andre forhold det siste døgnet, sier Aas til NRK.

Kommunen har opplyst til politiet at bilen trolig ble stjålet for noen dager siden.

Ble ranet

Anette Vigsnes (t.v) opplevde at to ranere stormet inn i butikken og truet henne med en kniv. Her sammen med søsteren Camilla Vigsnes som er daglig leder.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK