Budsjettvinnere og tapere

Vei og kultur er budsjettvinnere, mens Høgskolen i Agder får redusert de statlige overføringene.

I statsbudsjettet som ble lagt fram i formiddag er det bevilget mer penger asfaltering og bedre veivedlikehold i landsdelen.

Kulturløftet til regjeringen vil bli hørt og sett i Agder-fylkene. Mange institusjoner har fått økninger. Noen betydelige.

Taperne er i første rekke utdanningsinstitusjoner. Høgskolen i Agder får redusert overføringen fra staten.

 På Sørlandet er veiene og kulturlivet vinnerne, mens Høgskolen i Agder får redusert de statlige overføringene. Det viser vår gjennomgang av de viktigste forslagene i statsbudsjettet for vår landsdel.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Arbeiderpartiet var fornøyd i dag.

- Dette er det beste statsbudsjettet jeg har opplevd, sier de Ruiter.

Fikser på veiene

Det er også regionveisjef Andreas Setsaa. Selv om han ikke får penger til nye veiprosjekter, gleder han seg over at de eksisterende veiene på Agder vil kunne få en betydelig opprusting. Statsbudsjettet inneholder nemlig mange milioner til vedlikehold:

- Vi håper at dette skal gi oss anledning til å stoppe forfallet på veier som ikke har blitt skikkelig vedlikehold, sier han. 

Men statsbudsjettet gir likevel ingen midler som kan brukes til å ruste opp den ulykkesbelastede strekningen på E39 langs Lenesfjorden.

Kulturløft 

Kulturløftet til regjeringen vil bli hørt og sett i Agder-fylkene. Mange institusjoner har fått økninger. Kristiansand Symfoniorkester får en million ekstra til å ansette flere strykere.

Agder Teater en million til å satse i Fjæreheia. Museene får mer penger, for eksempel får museene i Aust-Agder tilsammen over halvannen millioner kroner mer neste år.

Og det er verd å merke seg hva budsjettet sier om Aust-Agder kulturhistoriske senter på Langsæ i Arendal som trenger større plass, det vil si et nybygg til over 220 millioner kroner. Selv om det ikke ligger penger til nybygget i neste års statsbudsjett, blir den planlagte utbyggingen likevel nevnt i budsjettforslaget, noe man blant de rødgrønnes representanter tar som et godt tegn på at det kommer penger til utbyggingen.

Og hvorvidt Quart blir den ene norske rockefestivalen som blir knutepunktfestival, altså med fast post på statsbudsjettet - det avgjøres først neste år.

Høgskoler taper

Taperne er i første rekke utdanningsinstitusjoner. Høgskolen i Agder får redusert sine overføringer fra staten med 5.5 millioner kroner. Også Mediehøgskolen Gimlekollen får mindre med dette budsjettet. Mens Ansgar Teologiske Høgskole i Kristiansand, får det omtrent som før.

Rejeringen foreslår å prioritere forskning på tareskogdøden langs Skagerrakkysten og fortsatt kalking i vassdragene på Agder.

Når det gjelder kommuneøkonomi så blir det en noe mindre vekst enn landsgjennomsnittet i Vest-Agder, og noe mer i Aust-Agder.

Kraftkommunen Bykle er fortsatt rikingen i klassen her sør og vil fortsatt få meste å rutte med. Mens andre, som Søgne, ser ut til å få økonomisk smalhans i det kommende året.

Oljevernberedskap skuffer

Det er ikke satt av mer penger til oljevernberedskapen lang kysten, noe mange krevde blant annet etter at skipet Fjord Champion havaverte utenfor Søgne. Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter hadde ønsket seg mer penger til slik beredskap.

- Det er jeg ikke fornøyd med. Vi gir oss ikke før det er gått gjennom, men vi må vel smøre oss med tålmodighet, sier han.

Barnehagepriser

Blant de rikspolitiske sakene i budsjettet som også vil merkes i vår landsdel er målet om full barnehagedekning neste år. Men målet om en maksimalpris på 1.750 kroner måneden er nok en gang utsatt. Arendalsordfører Torhild Rolstad Larsen fra Arbeiderpartiet er glad for full barnehagedekning.

- Litt mindre beroliget er jeg i forhold til barnehageprisene, sier hun.

Hun peker på at de skulle gått ned, men at de nå likevel øker. Som ordfører i Arendal må hun svare for dette. Hun sier at det viktigste nå er full dekning, og at prisene går ned til neste år.