Einars einer-øl

Einer-øl er Einar Robstads spesialitet. Oppskriften deler han gjerne.

Einar Robstad brygger einer-øl
Foto: Janne Aateigen / NRK

Førjulstiden er travel for mange av oss. Noen har likevel tid til å kose seg med å ta vare på de gamle juletradisjonene.

Einar Robstad i Vennesla er pensjonist. Han bruker førsjulstiden til både lefsebaking og brygging av øl.

Spesialiteten er Einars einer-øl. Vi fulgte med ham på kjøkkenet, og fikk vite hvordan ølet skal lages.

EINER-ØL (ca. 25 liter)

Einer og humle kokes
Foto: Janne Aateigen / NRK

 

Ei stor gryte med einer og en håndfull humle

3 kg farin

1 ts honning

1-2 dl malt

Litt mindre enn 1 pk gjær

Kok opp en stor gryte mer frisk einer. Tilsett en håndfull humle. Kokes til eineren mister fargen. Sil av einerlågen, over i bryggekaret.

Halvparten av farinen brunes i en stekepanne. Dette for at ølet skal få en fin farge. Resten av farinen tømmes i en gryte med vann, og kokes opp sammen med honning og malt.

Når dette er kokt opp, tømmes den brunede farinen opp i gryta. Rør i gryta og kok godt opp. Så kan det tømmes i bryggekaret.

Einar Robstad brygger einer-øl
Foto: Janne Aateigen / NRK

 

Fyll vann opp i bryggekaret - slik at det blir tilsammen ca. 25 liter. Temperaturen må ikke være så høy at gjæren drepes - ikke over 37 grader.

Tilsetting av gjær:  Ta noe av innholdet i bryggekaret i en dyp tallerken og rør gjæren ut i væsken. Sett tallerkenen i bryggekaret. Den flyter på toppen av karet helt til gjæren flyter over - dvs. noen timer. Tøm da resten av innholdet i bryggekaret og rør om.

La brygget stå ett døgn i varmt rom. Skum av. Sett så bryggekaret til avkjøling ett døgn. Ølet tappes så med hevert over på flasker.