Bryggeboom på Sørlandet

Hjemmebrygging av øl har blitt så populært på Sørlandet at det i løpet av kort tid er etablert hele tre spesialbutikker for utstyr og råvarer mellom Arendal og Kristiansand.

Tre spesialbutikker for hjemmebryggere er etablert på kort tid, bare mellom Arendal og Kristiansand.

Bryggselv i Kristiansand åpnet dørene i februar i år, mens veletablerte Olbrygging.no flyttet inn i nye, store lokaler på Østerhus industriområde i Grimstad i høst.

Hobby i stor vekst

Som om ikke det var nok for å møte etterspørselen; Tirsdag denne uka åpnet Bryggselv en ny butikk på Strømsbusletta i Arendal. Daglig leder Alexander Dagestad mener behovet for butikkene bare vil vokse.

– Dette er en hobby i stor vekst, og derfor er det behov for butikker, sier han.

Tellef Dannevig

Tellef Dannevig har vært daglig leder av Bryggselv i Kristiansand siden februar. Han sier at interessen for øl ikke begrenser seg til hjemmebrygging, men i stor grad også gjelder økt utvalg i butikker og i Vinmonopolet.

Foto: Pål Tegnander / NRK
Alexander Dagestad og kunde

Kunde Olav Mangor Toften (t.v.) får veiledning av daglig leder Alexander Dagestad i nyåpnete Bryggselv i Arendal.

Foto: Pål Tegnander / NRK
Fersk gjær

Mange hjemmebryggere sverger til fersk, flytende gjær til ølet sitt.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Dersom en bestiller en sekk malt og skal ha det fraktet, vil dette koste en god del. Da er det veldig greit å kunne reise spontant til en bryggesjappe og kjøpe det en trenger, mener Dagestad.

Han får støtte av daglig leder i tilsvarende butikk i Kristiansand, Tellef Dannevig.

– Det er ikke bare interessen for hjemmebrygging som eksploderer, tror Dannevig.

Folk vil ha kvalitet, ikke bare lav pris

– Det gjelder også for øl i butikk og øl på Vinmonopolet. Folk er opphengt i smak og kvalitet, ikke bare pris, mener han.

En mulig kunde på besøk i Bryggselv sine lokaler tirsdag var Olav Mangor Toften. Han har fått inspirasjon fra hjemmebryggende kolleger, og sier at han vil forske på om hobbyen kan være noe for ham.

– Jeg vil kanskje prøve å brygge noe lyst øl, avslører han. – Hvorfor ikke lage det selv i stedet for å kjøpe, spør han.

– Du har aldri forsøkt å brygge selv?

– Nei, men en gang må en jo prøve.

Nye lokaler

På Østerhus ligger nyåpnete Olbrygging.no. En stor lagerbygning med butikk i den ene enden.

Styreleder Per Inge Haavik viser og forteller en kunde hvordan man kan brygge eget øl ved hjelp av et minibryggeri, en av bedriftens store salgssuksesser.

Hver dag sendes omtrent 10 slike bryggerier til kunder over hele landet. På lageret står mange titalls paller med forskjellige typer malt, mens kjølerommet har flere hyllemetere med varianter av humle og gjær.

Han frykter at plassen kan bli i minste laget om ikke lenge. Det forteller alt om den enorme interessen hjemmebrygging har fått.

Eventyrlig økning

– Slik vi hadde det før, var det helt uholdbart. Vi måtte ha mye mer plass, et mer effektivt sted å være for å møte etterspørselen.

– Det er en litt eventyrlig økning, for å si det sånn.

– Hvordan forklarer du det?

– Jeg synes ikke det er rart. Har du smakt godt hjemmebrygget øl, så skjønner du hvorfor folk vil ha det om igjen, smiler den erfarne hjemmebryggeren.

Hjemmebryggerbutikk

Styreleder Per Inge Haavik i Olbrygging.no viser en kunde minibryggeriet Beer Brew. Rundt 10 slike bryggerier sendes daglig fra lokalene i Østerhus i Grimstad.

Foto: Pål Tegnander / NRK