Hopp til innhold

Slik kan du sikre deg mot kjøp av tyvegods

Våren er høytid for sykkeltyverier, og noen av disse syklene legges ut for salg. Skal du kjøpe brukt sykkel, bør du være ekstra på vakt nå.

Eirik Nyberg

Regiondirektør for Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg ber folk være obs på at brukte sykler kan være tyvegods.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Vi handler stadig mer på nett. Dette gjelder også sykler. I tillegg til nettsider og annonser på finn.no, finnes det mange ulike «kjøp og salg-grupper» på Facebook.

– Det er en av yndlingshandleplassen for oss vanlige folk, men også en arena for tyvene sier regiondirektør for Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg.

Alle sykler skal ha rammenummer

Nyberg ber folk om å være obs på at brukte sykler kan være tyvegods. For å være sikker på at man ikke handler en sykkel som er stjålet, kan man ta en del forholdsregler.

– Skal du kjøpe en brukt sykkel, er det første du må sjekke rammenummeret på sykkelen.

Ifølge Forskrift for Sykkel skal alle sykler ha rammenummer. Dette er et nummer som er preget på selve rammen på sykkelen. Nummeret er identiteten til sykkelen, og alle sykler har forskjellig rammenummer.

Eirik Nyberg

Rammenummeret er ikke alltid så lett å finne. Denne sykkelen måtte snus på hodet for å finne nummeret som står på innsiden under styret.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Dette nummeret kan sjekkes opp mot Falck sykkelregister, som er det største sykkelregisteret i Norden. Ved å skrive inn rammenummeret på sykkelen, ser du hvem som står oppført som eier av sykkelen.

Finner du ikke rammenummer på sykkelen, er det et dårlig tegn.

– Da må det ringe minst én bjelle. Hvis rammenummeret er fysisk tatt vekk fra sykkelen, så er det sannsynligvis tyvegods, sier Nyberg.

– Sjekk hvem selgeren er

Mange som legger ut annonser på nett, opererer ikke med fullt navn og adresse. Da er det viktig å sjekke hvem selgeren er, sier Nyberg.

– Be om fullt navn og adresse. Sjekk om telefonnummeret du får oppgitt, samsvarer med navnet på selgeren. Da får du en pekepinn om selgeren er den han utgir seg for å være.

– Hvis telefonnummeret ikke er registrert, så spør om hvorfor. Kryptiske mailadresser er også et hint om at noe kanskje ikke er helt bra.

Et annet råd er å gjøre opp et eventuelt kjøp på selgerens oppgitte adresse.

– Hvis selgeren vil gjøre opp handelen på et tilfeldig valgt sted, bør du tenke deg om en gang til, sier Nyberg.

Å kjøpe tyvegods er ulovlig

Å kjøpe tyvegods er ulovlig. Det kommer inn under heleriloven, som kan gi en straff på inntil tre års fengsel.

Petter Sandell

Leder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon Petter Sandell, sier det er viktig å kunne dokumentere at du har kjøpt en brukt sykkel.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Leder for allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Petter Sandell sier at hvis man blir mistenkt for å ha kjøpt noe som er stjålet, vil en eventuell straffeutmåling avhenge av omstendighetene rundt kjøpet.

– Har du fått en dyr sykkel veldig billig, kan det telle negativt, sier Sandell.

Noen ganger er det helt opplagt at kjøperen burde ha blitt misteksom, sier Nyberg.

– Hvis en ny sykkel med et bestemt merke koster 30 000 kroner i butikken, og du får tilbud om å kjøpe den til 3000, da må du skjønne at noe er galt. Hvis du på toppen av dette ikke har fått kvittering og ikke vet hvem du kjøpte sykkelen av, da er skylden i høy grad din når den opprinnelige eieren kommer på døra di og vil ha sykkelen tilbake.

Dokumentér kjøpet

Uansett er det viktig med dokumentasjon på kjøpet. Det kan være av stor betydning hvis du eller en annen oppdager at sykkelen du kjøpte var stjålet, sier Nyberg.

– Alt som kan dokumentere at du handlet i god tro, er viktig. Be om kvittering og ta vare på mail eller sms mellom deg og selger.

Skulle det vise seg at du har kjøpt tyvegods, må du uansett gi sykkelen tilbake til den opprinnelige eieren. Vet du hvem selgeren er, kan du rette et krav mot ham. Vet du ikke hvem som solgte deg sykkelen, står du der uten penger og uten sykkel.

Mange sykler blir borte om våren

Ved Kristiansand politistasjon, har de merket seg noen topper i løpet av året der det blir stjålet mange sykler. Det er ved skolestart og om våren.

Illustrasjonsbilde: Sykkeltyveri

Ved skolestart og om våren blir det stjålet mange sykler.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Hvert år får politiet inn mange anmeldelser om stjålne sykler, men de har begrensede ressurser til å ta tak i disse sakene. Det gjelder også ting som selges via internett.

– Det omsettes enorme mengder gjenstander via nettet nå, og det har vi ikke mulighet til å følge med på. Unntaket er når vi får konkrete tips, sier Sandell.


Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %