NRK Meny
Normal

Sørlendinger kjøper brukt som aldri før

Flere gjenbruksbutikker på Sørlandet rapporterer om økt omsetning. – Miljøbevissthet kombinert med en retrotrend er årsaken, mener næringen.

Rita Susanne Tegnander og Vilfrid Rike Nilsen

Daglig leder Rita Susanne Tegnander og kunde Vilfrid Rike Nilsen slår av en prat ved kassen på Shalam brukthandel.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Ivrig samler

IVRIG SAMLER: Vilfrid Rike Nilsen besøker bruktbutikker nesten daglig. Alltid på jakt etter fine ting.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg er her nesten hver dag. Jeg ser etter porselen, glass og andre fine ting, sier Vilfrid Rike Nilsen.

Hun beveger seg forsiktig gjennom gjenbruksbutikken Shalam i Kristiansand på jakt etter en god handel.

– Retro er inn og det finnes mange samlere. Man kan få veldig mye fint for en billig penge. Vet man hva man skal se etter kan man tjene gode penger, sier pensjonisten fra Kristiansand.

Økt salg

Rita Susanne Tegnander er butikksjef hos gjenbruksbutikken Shalam i Kristiansand. Der har de hatt en økning i salget på 10 prosent de siste årene.

– Vi har blant annet åpnet en vintage-avdeling der vi har samlet mange flotte klesdrakter fra 40- og 50-tallet og opp til 80-tallet. Vi får inn så mye fint, sier Tegnander.

– Før kom folk hit før karneval eller utdrikningslag. Nå kommer folk for å kjøpe seg noe fint. Folk betaler lett 700 kroner for en fin, gammel kjole, fortsetter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

– Folk gir mer til butikkene

Tidligere var det folk med dårlig økonomi som handlet på bruktbutikkene. Nå er det nye kundegrupper som kommer og selv millionærer handler på Shalam, sier Tegnander.

Flere misjonsorganisasjoner har kastet seg på gjenbrukstrenden. Norsk Luthers Misjonssamband har 27 butikker i hele landet. Tre av dem ligger på Sørlandet.

Butikken i Kristiansand er den som har høyest omsetning i landet, sier Sveinung Lianes som er daglig leder i Misjonssentralens Gjenbruk.

– Folk gir stadig mer til butikkene og kvaliteten på det vi får inn er blitt bedre, sier Lianes.