Hopp til innhold

Bruker to timer på skoleveien

Elever og foreldre ved Lillesand ungdomskole krever at kommunen rydder opp i det de mener er et uholdbart skoleskysstilbud.

Ronja Gulseth, Linn Eli Mosby og Camilla Håbesland

Ronja Gulseth, Linn Eli Mosby og Camilla Håbesland er lei av å bruke to timer på skolebussen hver dag. Her er de på skolebussen torsdag morgen.

Foto: Privat

En rekke elever bruker opp til to timer på reising og venting hver dag, for å komme seg til og fra skolen. Og det til tross for at de bor under ei mil unna.

– Det er kjedelig å vente så lenge hele tida. Det tar 10-15 minutter å kjøre til vanlig, og da burde det ikke ta én time hver vei, sier Ronja Gulseth.

Gulseth og skolevenninnene Linn Eli Mosby og Camilla Håbesland fra Justøya er lei av å bruke verdifull fritid på å komme seg de sju-åtte kilometerne til og fra Lillesand ungdomskole. De fleste dagene betyr det nærmere to timer på reisefot.

– Går ut over leksene

– Vi tar bussen 07.30 fra Brekkestø og sitter på bussen til 07.55. Deretter venter vi på skolen til den begynner klokka 08.30. Om ettermiddagen slutter vi vanligvis 14.30. Da må vi gå ned til byen og vente 40 minutter på å ta bussen, som går 15.10. Bussen bruker 20 minutter på å frakte oss hjem, forteller jentene.

De mener den lange ventetida gjør at de ikke får tid til både lekser og fritidsaktiviteter, slik at de hver dag må velge mellom de to.

– Det går ut over lekser og fritidsaktiviteter. Vi har utrolig mange lekser, og om vi ikke klarer dem får vi anmerkning. Det er utrolig dårlig at politikerne nedprioriterer oss. Vi burde få like muligheter som de som bor i byen, mener jentene.

Har tatt opp saken flere ganger

Selv om 11 elever på Justøya har lengst reisetid på ungdomskolen er det også mange andre elever som må vente lenge på bussen både før og etter skolen, f.eks elever fra Glamsland og Grimenes. Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) ved skolen har tatt opp saken flere ganger med kommunen, uten at det har skjedd forbedringer, ifølge FAU-leder Ellen Gjerde.

– Det mener vi er uholdbart. Det går ut over elevenes energi og tid. Og i ei viktig tid, som ungdomsskolen er, så er det viktig at det blir lagt til rette for at barna skal få tid til lekser og til fritidsaktiviteter, akkurat som de som bor sentralt, sier Gjerde.

– Kan ikke elevene gjøre lekser mens de venter?

– Det blir for kort tid. De får ikke mer enn tatt opp bøkene, før de må pakke dem ned igjen. Den tida går til spille, mener Gjerde.

Hun mener det er viktig at FAU setter fokus på saken på nytt, før den nye ungdomsskolen åpnes neste år, og håper kommunepolitikerne nå tar tak i saken.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %