Hopp til innhold

Bruker én million på tagging

Kristiansand kommune har brukt nesten én million kroner på å fjerne tagging fra offentlige bygninger så langt i år.

Fjerning av tagging

Kristiansand kommune bruker hvert år store summer på å fjerne tagging.

Foto: Reidar Mosland / NRK

– Det er voldsomt mye penger. Hadde ikke folk tagget, hadde vi kunnet brukt disse pengene på andre ting. Men når det blir tagget på et bygg vi har ansvar for, må vi fjerne det. Dette er skattepenger som blir brukt på noe som på mange måter er unødvendig, sier leder i kommunens taggeteam, Kristofer Bjørnaa.

Bjørnaa sier problemet med tagging har vært stabilt i flere år. Først og fremst er det skoler og sentrumsnære bygg som er utsatt.

– Noen perioder er veldig hektiske, men så kommer det stille perioder igjen. Det svinger altså, men på lang sikt er problemet stabilt, sier Bjørnaa.

LES: Tagget ned toget

Til sammen bruker kommunen, AS Bussen, NSB og Mesta flere millioner kroner årlig på å fjerne spraymalinga.

– Kan ikke prioriteres

Geir Hansen

Leder for etterforskningsseksjonen Agder politidistrikt, Geir Hansen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Problemet her i byen er stort og har vært stort i flere år, sier leder for etterforskningsseksjonen hos politiet i Agder, Geir Hansen.

Politiet oppfordrer alle til å anmelde samtlige tilfeller av tagging, men det er først og fremst for å kartlegge hvor stort problemet er. Sakene er ofte vanskelige å etterforske og blir ofte henlagt.

– For oss er det umulig å prioritere taggesaker, det er det bare å være ærlig på. Dersom vi har opplysninger i saken vil det bli tatt tak i og etterforsket, men ofte er det så lite informasjon at sakene blir henlagt.