Løftet ny bro på plass

To broer kollapset i helgens uvær. I dag startet det massive arbeidet med å få på pass nye konstruksjoner.

KLungeland bro

Gigantiske kranbiler måtte til for å få på plass ny brokonstruksjon i Klungland.

Foto: Agnar Klungeland

Både Klungland bro på fylkesveg 466 mellom Gyland og Klungland i Flekkefjord og Feda bro i Kvinesdal knakk sammen under «Synnes» herjinger i helgen.

Flere tonn skulle løftes på plass for å lappe sammen de to hovedferdselsårene, noe som bød på store utfordringer for Statens vegvesen.

Klungeland bro

Her løftes den nye brokonstruksjonen til Klungland bro på plass.

Foto: Agnar Klungeland

Vanskeligere enn forventet

I Feda har bygda vært i unntakstilstand etter at flommens ødeleggelser. Broa som knytter Feda- og Birkelandsida sammen har vært ufremkommelig, blant annet har barna måttet bli fraktet med buss over Europavei 39 for å komme til skolen.

Fedabroa

Da Feda bro knakk sammen i helga ble det lille samfunnet delt i to. Snart vil en midlertidig gangbro gjøre hverdagen litt lettere for lokalsamfunnet.

Foto: NRK

I dag begynte første etappe av brobyggingen; Et 16-tonns midtstykke måtte fjernes, før midlertidig gangbro kommer på plass. Jobben ble vanskeligere enn forutsatt.

– Alt av bærebjelker under er borte, det er bare treverket igjen. Det har vært en utfordring å jobbe med, sier Per Magne Hindersland, byggeleder i Statens vegvesen i Aust-Agder.

Etter mange timer med manøvrering av den enorme kranbilen kunne både brobyggerne og publikum puste lettet ut, og konstatere at operasjonen var vellykket. Midtstykket ble fjernet, men arbeidet med å få plass midlertidig gangbro fortsetter. Den vil etter planen være på plass i løpet av få dager.

– Jeg håper det går veldig raskt å få på plass en bro til ferdafolket, sier byggelederen.

  • Les også: «Synne» ødela veier for over 100 millioner
    Det var dramatisk da den ødelagte Fedabroa skulle fjernes i dag. Målet var å greie og løfte vekk midtstykket som kollapset under storflommen natt til søndag. Nå er bygda delt i to, inntil videre.

Kom med ferdig bro på lasteplanet

klungeland bro

Vegvesenet har ferdig bro-elementer på lager i tilfelle nødssituasjoner som dette.

Foto: Agnar Klungeland

Renoveringsarbeidet med Klungeland bro er også godt i gang. Agnar Klungland, som bor like i nærheten, har fulgt arbeidet fra orkesterplass, og forteller at en gigantisk kranbil møtte opp onsdag morgen.

– De har jobbet på spreng i hele dag, sier han.

Vegvesenet hadde med en ferdig brokonstruksjon på 20 tonn lasteplanet, og ifølge Klungeland gjenstår bare noen justeringer i overgangene før broen kan åpnes, forhåpentligvis i morgen.