– Jeg får solgt unna, og jeg har veldig tro på at forbruket ikke stopper. Det er stort fokus på det nå, så jeg tror ikke det vil stoppe opp så vi ikke får solgt bærene våre, sier bringebærprodusent Hildur Brøvig.
For i Norge spises det mer bringebær enn noen gang. I 2010 spiste vi 922 tonn bringebær i Norge. I fjor gikk det med hele 2 152 tonn av dette røde bæret.
Og det er det norske bæret som tar over markedet.
– Det er bedre at vi produserer selv enn å importere det. Det er bra at vi får et miljø her også. På den måten kan vi lære av hverandre, og utvikle oss, sier Brøvig.
Hun produserer bærene sine på gården sin på Strai i Kristiansand kommune.
Se videoreportasje her:
– Spesielt at alle høster likt
Det som også er spesielt for året er at alle bringebærprodusentene i Sør-Norge høster likt.
– Nå er vi to uker før tiden. Vi har aldri begynt med bærene så tidlig som i slutten av juni, forteller bringebærprodusenten.
Og å selge unna er ikke et problem. For omsetningen av bær i landet har skutt i været. I 2013 var den totalt på 1,4 milliarder kroner. Det er 21,6 prosent høyere enn året før.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Mange muligheter
Brøvig tror bærets mange muligheter er en av årsakene til det voldsomme veksten.
– Man kan bruke det i smoothie, som syltetøy og i kaker. I tillegg kan man fryse det ned for å ta det opp om vinteren, sier Brøvig.
I tillegg til å levere bærene til Bama har hun også dispensasjon for å selge bær hjemmefra. Der dukker mange faste kunder opp hvert år.
– Sunt og friskt
Blant de faste bringebærspiserne er Åse Birkrem. Hun liker bærene spesielt godt fordi de er sunne og friske.
– Også er det godt. Når de er så fine så tidlig som nå må vi benytte oss av det.
Selv om bærsesongen startet tidlig i år forteller Birkrem at hun er ivrig bringebærspiser hele året.
– Jeg spiser veldig mye bær, avslutter Birkrem.