Hopp til innhold

Brannvesenet frykter kutt i Heimevernet

Brannvesenet advarer mot kutt i Heimevernet, og mener det kan ødelegge for innsatsen ved skogbranner.

Skogbrann Bygland

Så langt i år har det vært registrert 1.831 branner i inn- og utmark. I 2016 og 2017 ble det totalt registrert henholdsvis 1.173 og 1.078 branner. Det kan være ny rekord i antall inn- og utmarksbranner, ifølge DSB.

Foto: Halil Floyd / Privat

I Sør-Norge måtte Heimevernet og Sivilforsvaret kalles inn for å avlaste slitne brannmannskaper, da skogbrannene stod på som verst i juli. På det meste var det 12 skogbranner samtidig i Setesdal i Aust-Agder

– Den støtten vi har fått fra Heimevernet har vært uvurderlig. Vi hadde ikke hatt sjans uten dem, sier brannsjef Jerry Remme i Setesdal.

Jerry Remme

– Brannvesenet hadde ikke klart seg uten hjelp fra Heimevernet, da skogbrannene stod på som verst i Setesdal i Aust-Agder, sier brannsjef Jerry Remme.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Krevende slukningsarbeid

Arbeidet med å slukke brannene i Setesdak tok lang tid, og kostet mye krefter for brannvesenet. Samarbeidet med Heimevernet gjorde det mulig å opprettholde kontinuerlige skift.

– Heimevernet hadde veldig stod betydning for oss, fordi vi slet med utholdenheten til brannvesenet. Vi måtte ha folk i beredskap.

– Ser du et økt behov for Heimevernet i framtiden?

– Absolutt. I indre bygder gjør i vi det. Vi har hatt flom i fjor, og så kom denne sommeren som medførte at vi trenger store ressurser på kort tid, for å klare og berge verdier.

Brann i Birkenes brannmann spyler

Slukking av sommerens skogbrann i Birkenes i Aust-Agder.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Forstår ikke hvorfor det skal nedbemannes

I langtidsplanen for Forsvaret er antall HV-soldater satt til 38.000. Dette betyr en nedbemanning av 7000 soldater nasjonalt.

Det er Agder-fylkene og Rogaland som rammes hardest med et kutt på 1500 soldater. Selv frykter Heimevernet et kutt på nærmere 2000 soldater.

Etter å ha sett hvor stor betydning Heimevernet hadde for brannvesenet i Setesdal, forstår ikke kompanisjef for Mandalen Heimevernsområde, Nils Bernt Rinde, hvorfor det nå skal nedbemannes.

– Dette viser bare behovet både for Heimevernet og Sivilforsvaret. I store naturkatastrofer knytter Sivilforsvaret og Heimevernet seg sammen, og i tillegg skal jo Heimevernet kunne støtte politiet i oppdrag. Har vi ikke heller behov for å bemanne opp enn ned, spør Rinde.

Nils Bernt Rinde

Kompanisjef for Mandalen Heimevernsområde, Nils Bernt Rinde, mener Heimevernet bør få flere soldater, ikke færre.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Savner fokus på klimautfordringene

Rinde savner også en bevisstgjøring rundt klimautfordringene, noe han mener kommer til å stå for en økende del av Heimevernets oppgaver i framtiden, når det sivile samfunnet ikke takler oppgavene på egen hånd.

– Klimautfordringene viser at vi faller igjennom sikkerhetsnettet og da er det skrekkelig viktig å ha en organisasjon man kan kalle på og sette inn på kort varsel, sier Rinde.

– Viser at nedbemanning må unngås

Stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, mener skogbrannene de siste ukene er et perfekt eksempel på hvorfor nedbemanningen av Heimevernet bør stoppes.

– KrF er absolutt ikke fornøyd med situasjonen både på Sørlandet og for Heimevernet generelt. Brannene de siste ukene har jo vist hvor viktig Heimevernet har vært, for å komme raskt til slukking og bidra til å dempe alvorlige konsekvenser på en veldig positiv og viktig måte, sier Grøvan.

Se TV-innslag om saken.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %