Brannmester: – Jeg har aldri opplevd maken

Brannvesenet anslår at de fikk melding om 90 kjellere som sto under vann i uværet på Sørlandet i går, men hadde ingen mulighet til å rykke ut i de fleste tilfellene.

Oversvømt på Grim

Enorme vannmengder oversvømte boligfelt på kort tid fredag ettermiddag.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– Jeg har aldri opplevd maken til dette. Vi måtte prioritere liv og helse. Folk satt innesperret i biler, og barn måtte evakueres, sier vakthavende brannmester i Kristiansand, Hans Arne Madsen.

På Sørlandet kom det 80 millimeter nedbør i løpet av etpar timer i går kveld. Til og med bergingsbilen måtte berges ut av vannet.

Bergingsbil

En bergingsbil måtte selv berges, da den kjørte seg bom fast i Kristiansand fredag ettermiddag.

Foto: Irene Schrøder

Ventelista på kjellere talte 70 adresser etterhvert, og brannvesenet klarte ikke holde unna.

– Vi tok først de som meldte om vann i bebodde deler av huset. Råkjellere kunne vi ikke prioritere. Mange ringte også etterhvert at de klarte seg selv.

– Det er venta mer regn i ettermiddag og i kveld, hva gjør dere?

– Vi følger med, men vi har ikke høynet beredskapen.

Hans Arne Madsen

– Folk måtte reddes ut av bilene, og barn måtte evakueres, sier brannmester Hans Arne Madsen.

Foto: Lars Eie / NRK

Skulle hatt visning

På Grim i Kristiansand er mange hus rammet, og i dag står folk bokstavlig talt på hodet for å redde eiendeler, og for å få bukt med vannet.

– Alt er ødelagt, bilder og eiendeler, forteller Øystein Stangeland. Han og kona skulle ha visning for å selge huset, og hadde rydda det meste ned i kjelleren.

– Vi er her nå for å se hva vi kan gjøre. Hos naboen er det enda verre. De har soverom og bad i kjelleren.

Oversvømt kjeller

Slik ser en kjeller på Grim ut etter uværet.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Skadenemeldingene renner inn

– Allerede midt på dagen lørdag passerte vi 50 skademeldinger, og vi forventer at det kommer en god del flere utover dagen og på mandag, sier skadesjef på bygning, Yngve Amundsen Høvig i Frende Forsikring.

Her filmes en mann i det han ved hjelp av en robåt prøver å redde bilen fra vannmassene.

Selskapet har rundt 10 prosents markedsandel i Aust- og Vest Agder. De fleste skadene er kommet inn fra Kristiansand og omegn.

– Mange tok kontakt både med brannvesenet og oss mens det regnet som verst. Andre fikk ikke sett omfanget av skadene før det ble lyst igjen lørdag, sier Høvig.

Værkaos på Grim

En person forsøker å ta seg inn i en bil som har blitt fanget i vannmassene på Grim i Kristiansand. Bildet er innsendt av Eirik Heddeland Martens.

Foto: Eirik Heddeland Martens

Både hus, hager og biler har fått merke vannmassene.

– De mest typiske skadene er vann i kjeller, tilbakeslag fra avløp og skader på hage og uteområder etter flom og overvann. Vi har også fått melding om flere biler på relativt dypt vann. I tillegg er det nok en del som oppdager at taket ikke er helt tett, sier han.

Det verste er over

Det verste været er over, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe. Det har gitt seg foreløpig. Det kommer en ny runde med regn i dag, men ikke samme mengder som i går.

I løpet av to timer, regnet det 80 millimeter på Sørlandet, og nedbøren skapte fullstendig veikaos. 70 kjellere ble meldt fulle av vann.

Alsvik Walløe sier regnet kommer tilbake lørdag kveld:

– Ikke like kraftige som i går. Men natt til søndag kommer det likevel endel kraftige byger.

Flere veier er fremdeles stengt.