NRK Meny
Normal

Brannlag ble ikke sms-varslet: – Urovekkende

Brannvesenet får kritikk for ikke å ha varslet Sandøya brannlag utenfor Tvedestrand da det begynte å brenne på en holme like ved. – Urovekkende, sier fastboende som var med å slukke brannen.

Brann risholmen

Søndag ettermiddag begynte det å brenne på Ytre Risholmen, like ved Sandøya utenfor Tvedestrand. Brannlaget på Sandøya, bestående av frivillige fastboende, ble ikke sms-varslet om brannen.

Foto: Jørgen Aargaard

Det var søndag ettermiddag det begynte å brenne på Ytre Risholmen, en ubebodd holme, like ved Sandøya utenfor Tvedestrand.

– Tidlig innsats er veldig viktig

Jørgen Aargaard, fastboende på øya, var med å slukke brannen, men synes det er bekymringsverdig at brannlaget aldri ble varslet på sms.

– Vi ble ikke varslet og det er urovekkende. Tidlig innsats er veldig viktig, sier en oppgitt Aargaard til NRK.

Brannlaget på Sandøya består av fastboende som bistår ved branner på øyer i nærheten.

Aargaard ble i stedet varslet av mannen som oppdaget brannen. Sammen med andre fastboende tok han båten ut og begynte slukningsarbeidet med bøtter.

Etter hvert kom også brannvesenet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brann risholmen

I løpet av en og en halv time var brannen slukket.

Foto: Jørgen Aargaard

Fryktet brannen kunne spre seg

Ingen ble skadet i brannen som ble slukket i løpet av en og en halv time. Aargaard sier det er helt nødvendig at varslingssystemet fungerer. Det gjør det ikke i dag, mener han.

– Vi skal varsles med sms når det brenner. Denne sentralen ligger i Oslo, men det fungerer ikke slik det skal. Hadde vi fått en sms hadde vi kommet i gang med slukningsarbeidet tidligere, sier Aargaard.

brann risholmen

En god del skog ble svidd av i brannen.

Foto: Jørgen Aargaard

Han mener hendelsen i helgen er en tankevekker.

– Denne gangen gikk det greit. Denne holmen består hverken av hus eller hytter, men vi fryktet på et tidspunkt at brannen skulle spre seg til naboholmene på grunn av sterk vind. Heldigvis skjedde ikke det.

Brannvesenet: – Fulgte alle rutiner

Operativ leder ved 110-sentralen, Øystein Nilsen, sier alle rutiner ble fulgt og at brannlaget på Sandøya kun blir varslet dersom det brenner på denne øya.

– Årsaken til at vi ikke varslet brannlaget på Sandøya er at denne brannen var på Ytre Risholmen, sier han.

Likevel innrømmer Nilsen at de i dette tilfellet kunne ha varslet brannlaget Sandøya.

– Det er helt klart at vi kunne ha gjort det, men da meldingen kom inn vurderte operatøren vår dette som en liten gressbrann. Da ble kun mannskaper fra Tvedestrand varslet, slik varslingsplanen vår tilsier at vi skal gjøre, sier han.