Hopp til innhold

Brannkatastrofen ingen trodde skulle skje

Det er 30 år siden 14 mennesker mistet livet i en av de største hotellbrannene i Norge. For redningsmannskapene er minnene like sterke i dag.

I dag er det 30 år siden 14 mennesker omkom i brannen på Hotel Caledonien i Kristiansand. Det ble en svært spesiell dag for røykdykker Tor Eriksen, som var første redningsmann som kom til åstedet.

– Ikke få panikk, ikke få panikk, helikopteret kommer.

Ansvarlig brannmann Gunnar Pedersen bruker høyttaler for å forsøke og berolige hotellgjestene som er fanget inne på rommene sine inne på Hotel Caledonien.

Caledonien etter brannen

Slik så det ut inne i hotellbygningen etter brannen.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

Det er 5. september 1986, og det største hotellet på Sørlandet brenner. 14 personer dør og 54 personer blir skadet.

– Vi følte oss veldig små

Brannen startet i underetasjen ved hotellets restaurant Veteranen. Brannfarlig veggkledning og uheldig valg av møbelmaterialer førte til rask overtenning og røykutvikling.

– Det var da vi kom kjørende ned Vestre Strandgate og kunne se gaten til endes, at jeg forstod at dette var mye mer enn en brann i en søppeldunk i en resepsjon, sier Tor Eriksen, pensjonert røykdykker i Kristiansand Brannvesen.

Eriksen var 27 år og relativt fersk i brannvesen da alarmen gikk fra Caledonien.

– Heldigvis ble jeg ikke handlingslammet av synet som møtte meg, og vi startet umiddelbart med slukking og redningsarbeidet, forteller han.

Tor Eriksen

Minnene om brannen er fremdeles sterke for pensjonert brannmann Tor Eriksen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Sammen med laget på ni mann, hoppet Eriksen ut av brannbilen, og løftet blikket opp langs hotellet.

– Vi så folk i nesten alle vinduer, og tykk sort røyk som veltet ut. Vi følte at her ble vi små. Jeg tenkte at dette er en film, og nå må noen slå av denne filmen, beskriver han.

– Kunne dere gjort noe annerledes?

– Det har jeg tenkt mye på i ettertid, men når vi var ni personer mot den utfordringen, så kunne vi ikke gjort noe annerledes, forsikrer Eriksen.

Brannregler ble endret etter brannen på Hotel Caledonien. 14 mennesker mistet livet i brannen for 30 år siden.

Klatret langs hotellveggen

100 hotellgjester var fanget inne i bygningen. Alle rømningsveier munnet ut i resepsjonen, og resepsjonen sto i brann. Røyken spredte seg gjennom heissjakt, søppelrom og trappeoppganger og fylte hotellets korridorer og rom raskt.

Etter Caledonien brannen

Bildene er tatt etter brannen var slukket. Her flagg på halv stang utenfor hotellet, sett gjennom knust rute i hotellvindu.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

I panikk knuste flere av hotellets gjester vinduene for å få luft. Flere prøvde å lage rep av sengetøyet, men det ble aldri langt nok.

– Alarmen gikk og det var full brann. Jeg tok alle håndklærne rundt munnen og prøvde å åpne vinduet, fortalte en hotellgjest til NRK sin reporter den natten.

Vedkommende bodde i sjette etasje, og prøvde å åpne vinduene, uten hell. Til slutt knuste han et vindu med kofferten sin.

– Jeg så ingenting fordi det var tykk sort røyk overalt, men jeg begynte å klatre langs en kant på hotellet for det var den eneste måten jeg kunne bli hentet ned av brannfolkene i helikopteret på, fortalte han.

Reddes ut av vindu

Hotellgjester måtte reddes ut av vinduene på hotellet.

Foto: NRK

135 personer var registrert som gjester på hotellet, og de fleste lå og sov da brannen brøt ut. Totalt kjempet over 200 mann mot brannen. Det ble dramatisk da stigebilen ikke nådde opp til de øverste etasjene på hotellet.

Deltok i sju begravelser

Alfred Hauge var hotellsjef ved Caledonien i 1986, og fordi han bor like ved, hørte han sirenene fra brannbilene den natten.

Kristiansand : Brann i Hotel Caledonien

Store innsatsstyrker ble mobilisert da brannen brøt ut.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg minnes godt ropene om hjelp fra gjester og brannfolkenes fortvilelse når de forstod at stigene var for korte, sier Hauge.

– Har du noen gang kjent på skyld?

– Nei, det var en teknisk feil som kunne skjedd alle, men det var 14 liv for mange som omkom den natten, sier han.

Hauge forteller om støtte fra naboer og folk i hele landet, i dagene og ukene etter katastrofen.

– Jeg var i sju begravelser på få dager, fordi jeg ville representere hotellet. Det var ikke alle stedene at de etterlatte ville snakke med meg, men da hadde jeg i hvert fall vist min respekt, understreker han.

– Har det kommet noe positivt fra brannen?

– Jeg håper næringen og sikkerhetsetater tar beredskap for hoteller og liknende bygg på alvor. Disse bygningene er blant annet mål for terror, og det må tas på alvor, sier han.

– Føler du fremdeles at det er ditt hotell?

– Ja, uten tvil. Eierskap kan endre seg men hotellet er fremdeles mitt. Jeg har gitt så mye av meg selv at hotellet det er mitt, sier Hauge og smiler.

Brannen hotell Caledonien.

Avslørte mangler i nasjonal brannsikkerhet

– Dette er en av de verste brannene vi har opplevd noensinne, og mine tanker går til de etterlatte og berørte, samt innsatspersonell som har vonde minner fra denne septembernatten, sier direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Cecilie Daae.

Cecilie Daae

– Caledonien-brannen har fortsatt konsekvenser for brannsikkerhetsarbeidet, sier direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Cecilie Daae.

Foto: Eldgrim Fossheim / NRK

Caledonien-brannen førte til endringer i brannforskrifter. Det ble avslørt flere svakheter i regelverket under brannen, blant annet skal alle rømningsveier føre ut av bygninger, og ikke samles i ett område, slik tilfellet var på Caledonien.

– Det ble satt mer fokus på brannsikkerhet etter Caledionien- brannen, med en rekke endringer i forskrifter og krav til brannvarslere, slukkeutstyr og forebygging, sier hun.

I 2010 ble forskriftene ytterligere skjerpet, da sprinkling av bygg ble innført.

– Avslørte Caledonien- brannen dårlige nasjonale brannsikkerhetsregler?

– En så alvorlig brann, gjorde at det ble en forsterket fokus på forebygging. Nå følger vi bygg som hoteller og eldrehjem tett, og samarbeider godt med landets brannvesen, understreker Daae.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %