Hopp til innhold

Brannvesenet i Risør: Varslet mer enn en vanlig bygningsbrann

21 personer er evakuert etter at en brann begynte i Risør sentrum. Tre familier trenger nytt sted å bo etter brannen, som nå er under kontroll.

Branntårn med varmesøkende kamera i Risør

Det gamle branntårnet i Risør med varmesøkende kamera. De varmesøkende kameraene er gitt mye av æren for at brannen ikke spredte seg ytterligere onsdag morgen.

Foto: Leif Dalen / NRK

Tre hus er totalskadd etter brannen som ble oppdaget av varmesøkende kameraer i Risør sentrum, klokka 04.42 onsdag morgen.

Ingen er skadet i brannen, men 21 er evakuerte.

Ifølge innsatsleder Rune Paulsen i Østre Agder Brannvesen, var de varmesøkende kameraene viktige for at brannvesenet skulle skjønne at de måtte sende ut mer mannskap enn de hadde gjort på en vanlig bygningsbrann.

Rundt 40 brannfolk bidro for å slukke brannen. Politiets innsatsleder Odd Holum sier det at det var vindstille nok reddet mange hus.

Det brenner i 3 hus i Risør sentrum

Slik så det ut da det brant i Risør tidlig onsdag morgen.

Takknemlig for de varmesøkende kameraene

– Tre familier må ha ny bopel per nå. Vi har mellom 12 og 15 stykker som er i påvente på om de kan flytte tilbake eller ikke. Det er ikke fysiske skader på leilighetene, men røyk og vann kan være problemet, sier Holum.

Per Kristian Lunden, ordfører i Risør

Ordfører Per Kristian Lunden i Risør, utenfor Rådhuset der de evakuerte befinner seg.

Foto: Leif Dalen / NRK

Totalt 36 har vært innom evakueringssenteret som er opprettet på Rådhuset i Risør, opplyser kommunedirektør Trond Aslaksen.

Ordfører Per Kristian Lunden sier han er glad for at ingen ble skadet, og for at brannen ikke spredte seg ytterligere.

– Jeg sitter med en blanding av tristhet og en viss tilfredshet, over at det kunne gått verre, sier ordfører Per Kristian Lunden på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Laster Twitter-innhold

Tre familier må ha ny bopel

Lunden sier han er takknemlig for at de varmesøkende kameraene var satt opp i Risør, og håper det blir utviklet videre både i Risør og andre trehusbyer.

Han sier det er brannvesenet og politiet som avgjør når og om de evakuerte kan vende tilbake til hjemmene sine.

Brannvesenet sa tidligere at de har brannen under kontroll, og at det vil bli iverksatt taktisk og teknisk etterforskning når brannen er slukket og avkjølt.

Brannen startet i en bygning på hjørnet av Storgata, og spredte seg til bygningene på hver side. Trehusene i Risør, som er fredet av Riksantikvaren, står tett.

– Den siste meldingen vi har fått inn er at de begynner å få kontroll på brannen, og at det ikke er noen umiddelbar fare for videre spredning. Det var fare for et fjerde hus, men der er det kun begrensede skader, sa operasjonsleder Lars Hyberg til NRK tidligere onsdag morgen.

Et titalls personer er evakuert fra nærliggende adresser.

Brann i RIsør

Slik ser det ut i Risør klokka 07.47. I denne bygningen startet brannen.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det skumleste som kan skje i Risør

Ingen er meldt savnet etter brannen, men politiet oppfordrer evakuerte til å registrere seg på rådhuset for at de skal få oversikt.

– Politiet og kommunen samarbeider, både med å gå gjennom folkeregistrerte adresselister, og samkjøre de med dem som registrerer seg der nede, forklarer Hyberg om hvordan politiet jobber med å bekrefte at ingen er savnet.

Ellen Bjerknes Slinning

Ellen Bjerknes Slinning våknet av lyden av sirener onsdag morgen.

Foto: Privat

Ellen Bjerknes Slinning bor i Storgata i Risør, og våknet av lyden av sirener i femtiden. Brannen spredte seg til tre bygninger i sørlandsbyen.

– Det er det skumleste som kan skje i Risør, som er en trehusby. Det er desidert det verste som kan skje, sa Slinning til NRK.

Hun forteller at man ofte kjenner de involverte når man hører sirener i Risør, og at hun derfor ikke klarte å sove.

Brann i Risør
Foto: Hans Petter Gruber Bjerva / Aust Agder Blad / NTB

Brannvesenet har kontroll

Før klokka 07 beskrev hun det hun så til NRK:

– Det jeg ser nå er masse mannskap, jeg ser brannbiler, masse blålys, veldig mye røyk, beskrev Slinning.

Brannårsaken er ukjent, og det er ikke meldt om savnede.

De evakuerte blir ivaretatt av kommunen. Ordfører Per Kristian Lunden sier kommunen har rundt 20 evakuerte hos seg i Rådhuset.

– Det er ikke så kaldt ennå, men det er kaldt å stå ute. Mange kom raskt ut i nattøy og var kalde, og de tar vi hånd om nå, sa Lunden til NRK.

Han beskriver at politiet måtte slå inn dører og vekke folk brått for å evakuere dem, og at de evakuerte har vært redde på grunn av dette.

Brann i Risør

BRANN: Det brenner onsdag morgen kraftig i flere bygninger i Storgata i Risør sentrum.

Foto: Hans Petter Bjerva/Aust Agder Blad

– Vi har ingen trehus å miste

Det brenner rett ved Hollenderhagen, hvor noen av Risørs eldste bygg står.

– Vi har ikke et eneste trehus å miste. Vi er en av Nordens og Europas best bevarte trehusbyer, så vi trenger alle hus. Det er klart vi er redde for brann, sa Lunden.

Ifølge NTB oppsto brannen i et næringslokale i sentrum, hvor det også er en god del privatboliger.

– Det er full overtenning i bygningen og vi jobber med å evakuere tilstøtende bygg, sa operasjonsleder Knut Odde til NRK kort tid etter at brannen ble oppdaget.

Det lokale brannvesenet har fått bistand av mannskaper fra Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei og Arendal.

Brann i Risør
Foto: Hans Petter Bjerva/Aust Agder Blad

Kort tid etter at NRK snakket med politiet meldte de på Twitter at brannen har spredd seg til flere bygninger.

Brannvesenet opplyser at store styrker er satt inn i slukkearbeidet. Mannskaper fra Tvedestrand, Gjerstad, Vegårshei og Arendal bistår, melder 110-sentralen i Agder.