Dramatisk brann i bygård i Tollbodgata

Brannvesenet har fått kontroll på brannen i en bygård i sentrum av Kristiansand og alle personer er gjort rede for.

Det brenner i sentrum

En bygård i sentrum av Kristiansand er totalskadd i brann. Brannen startet klokka 08.15 torsdag morgen. Her ser vi en beboer som redder seg ut av et vindu og klatrer over på nabobygget.

Rundt 15 personer er blitt reddet ut av murhuset i Tollbodgata. Ifølge sykehuset er totalt åtte personer kommet inn etter brannen, ingen av dem er livstruende skadet.

Politiet opplyser at alle personer som er folkeregistrert på adressen er gjort rede for og de har ikke grunn til å tro at det er flere personer inne i bygget.

– Da brannvesenet kom, så vi at det satt ei dame og en mann på taket og ropte.

Odd RØmteland, NRK-reporter

Klokka 10.39 melder 110-sentralen at brannvesenet har kontroll på brannen og at det ikke er fare for spredning. De driver fortsatt med etterslukking og gjennomsøker de siste delene av loftet.

– Satt på taket og ropte

NRKs reporter Odd Rømteland kom til stedet før brannvesenet, og sier det var dramatiske scener som møtte ham:

– Flammene veltet ut fra første etasje og spredte seg raskt til andre etasje. Da fikk jeg se en person som klatret ut av et vindu, og hang i noen takrenner. Han kom seg ned til slutt, men jeg så ikke om han ble skadet.

Bygningen består av to hovedetasjer og en loftsetasje. Rømteland forteller at brannen så spredte seg raskt til toppetasjen:

– Da brannvesenet kom, så vi at det satt ei dame og en mann på taket og ropte. Røyken var så tett og svart at jeg så vidt kunne se dem.

Ei kvinne ble reddet ned med en kranbil.

Brann Tollbodgata Kristiansand folk på taket

Her ser du bilder fra brannen i Tollbodgata. To personer sitter på taket og venter på å bli reddet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Sterk varme

Første og andre etasje av huset ble kontrollert relativt tidlig, men man kom seg ikke inn i loftsetasjen fordi trappa var brent helt ned og på grunn av sterk varme.

Innsatsleder Kjell Iveland i Agder politidistrikt brann Kristiansand

Innsatsleder Kjell Iveland i Agder politidistrikt.

Foto: Andreas Benjamin Guthe / NRK

Lenge kunne man derfor ikke vite sikkert om det fortsatt var folk i bygget, ettersom ikke alle var gjort rede for.

– Det er vanskelig å komme seg inn på loftet og det er stor varme inne i bygget. Brannvesenet har derfor ikke folk inne i bygget nå, sa innsatsleder Kjell Iveland i politiet til NRK klokka 09.50.

Det har hele tiden veltet svart røyk ut av bygget og røyken har lagt seg over sentrum. Flammene blusset stadig opp igjen.

Bygget strekker seg langt innover i kvartalet og har loft i tillegg til to etasjer. Det er ifølge telefonkatalogen registret 18 personer på adressen. Flere av dem som bor i bygget er studenter.

Det brenner i en bygård i sentrum av Kristiansand. Flere personer er reddet ut av bygningen. Det er ennå usikkert om det er flere i huset.

Personer reddes ut av den brennende bygården i Kristiansand.

Litt over 20 brannfolk er på stedet, ifølge 110-sentralen i Agder. Samtlige brannfolk på vakt i Kristiansand er på stedet, sammen med fire personer fra brannvesenet i Mandal og fire fra brannvesenet i Søgne.

Evakuerte 60–70 leieboere

Joachim Rye, som administrerer fire utleiebygg i Tollbodgata i Kristiansand, sier 60–70 beboere er evakuert. Mange av disse er studenter.

Joachim Rye

Joachim Rye.

Foto: Privat

– Jeg ble vekket av en person som fortalte at det stod flammer i været like i nærheten av våre bygg, forteller Rye til NRK.

Rye Holding administrer fire utleiebygninger like i nærheten av bygget som brant i Tollbodgata. Han forteller at politiet og brannvesenet vekket alle beboerne og fikk dem ut på gata.

– Alle leiligheter er gjennomsøkt og alle har kommet seg ut i god behold. Brann er den store frykten i dette området, sier Rye.

Laster kart, vennligst vent...

15 personer er evakuert fra bygget som brenner i Tollbodgata i Kristiansand. Tollbodgata er ei travel gate med mye trafikk og mange busser.