Normal

Borgerlig styre i Kristiansand

Det blir borgerlig koalisjon i Kristiansand. Høyre, Venstre, KrF og Frp skal samarbeide om å styre byen frem til 2015. Høyre får ordføreren.

Video Borgerlig styre i Kristiansand

VIDEO: Disse to blir ordfører og varaordfører i Kristiansand.

Partiene har inngått et valgteknisk samarbeid og ordfører og varaordfører er allerede bestemt.

Dermed blir Arbeiderpartiet, som går mot et resultat på 26.3 prosent av stemmene i Kristiansand, holdt utenfor makten.

Grundekjøn blir ordfører

De fire borgerlige partiene begynte samtalene i halv-12-tiden mandag kveld, da resultatet fra valget begynte å bli klart.

Under to timer etterpå hadde partene allerede bestemt at Arvid Grundekjøn (H) blir ordfører og at Jørgen Kristiansen (KrF) blir varaordfører.

Grundekjøn overtar ordførervervet fra partifelle Per Sigurd Sørensen.

– Jeg har ydmykhet i forhold til en så sentral rolle i byens liv. Jeg synes det er en veldig god kombinasjon med Jørgen, som med sin lange og grundige politiske erfaring fra byen, kan spille sammen med meg som har en annen type erfaringsbakgrunn, sier Grundekjøn.

Lover innflytelse

Den kommende Kristiansand-ordføreren lover politisk innflytelse for alle i koalisjonen.

– Vi har hatt vårt møte og gått inn for et valgteknisk samarbeid. Vi går ut med ordfører og varaordfører i kveld, så har vi også tatt opp den videre kabalen. Det skal være en rimelig og rettferdig uttelling for de parter som deltar, sier Grundekjøn til NRK.no.

– Alle de som inngår i dette samarbeidet har ting å tilføre, sier Grundekjøn.

Forhandlinger i Kristiansand

Forhandlinger i Kristiansand natt til tirsdag. Arvid Grundekjøn (nærmest) blir ordfører.

Foto: NRK

Valgteknisk samarbeid

Foreløpig dreier det seg om et valgteknisk samarbeid, slik at det foreløpig er posisjoneringen i bystyret som bestemmes.

Venstre vil ikke danne en politisk allianse med Frp, men går med på et valgteknisk samarbeid der plasseringene i bystyret blir bestemt.

– Venstre har vært veldig tydelige i sin kommunikasjon på at de kun vil ha et valgteknisk samarbeid, og så langt har vi overhodet ikke snakket om politikk. På det nåværende tidspunkt har vi kun snakket om hvordan det vil være naturlig å konstituere bystyret. Så vil vi bruke god tid på å se om vi skal utvide det valgtekniske samarbeidet med et politisk grunnlag – men så langt har vi ikke kommet, sier kommende varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand.

– Vi hadde et håp

Tor S. Utsogn

Tor S. Utsogn, gruppeleder i Kristiansand Frp, ser frem til forhandlingene tirsdag.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Frps Tor S. Utsogn tror partene skal komme frem til en politisk plattform.

– Vi hadde et håp om å bli kalt inn, og det ble vi. Det har vært et veldig hyggelig møte. Vi har ikke snakket dypt om noen tema når det gjelder politikk, sier Utsogn til NRK.

Klokken 12.00 tirsdag skal de fire partene møtes for nye forhandlinger.

Mandater til bystyret i Kristiansand (oppsving/nedgang i parentes): Ap: 14 (+3), SV: 1 (-1), R: 1 (0), Sp: 0 (-1), KrF: 9 (-1), V: 3 (+1), H: 14 (+3), Frp: 6 (-3), Andre: 5 (+1).