Hopp til innhold

Aktor ber om 17 års fengsel

Aktor mener en 38 år gammel iraker, som er tiltalt for forsettelig drap på sin ekskone i Bygland fjor sommer, bør dømmes til 17 år i fengsel.

Tiltalte i Bygland-drapet og advokat Sveinung Søndervik Johnsen

Den tiltalte 38-åringen sammen med sin advokat.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Aktor Stina Sveier Nielsen la stor vekt på de skjerpende omstendighetene rundt drapet, i sin prosedyre i retten i dag.

Drap Bygland

38-åringen drepte sin ekskone med 22 knivstikk utenfor Bygland skole 2. juli i år.

Foto: Alf Andersen

Aktor mener antall stikk, offerets forsvarsløshet og det at hun levde under konstant trussel og redsel for gjerningsmannen, må vektlegges.

Hun mener også det må vektlegges at handlingen er gruoppvekkende og rystende i sin utførelse, at avdøde må ha følt stor frykt og sorg fra det første stikket til hun døde, og at barna var tilstede under drapshandlingen.

Aktor mener det ikke er noen formildende omstendigheter.

Video nsps_upload_2009_3_27_17_21_20_1875.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video om Bygland-drapet

Strafferammen for forsettelig drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter er 21 år.

Drept med 22 knivstikk

Onsdag 2. juli i fjor drepte den irakiske mannen sin kone med 22 knivstikk . Drapet skjedde på skoleplassen ved Bygland skole og parets fire barn var tilstede. Den irakiske mannen og den 31 år gamle kvinnen hadde gått fra hverandre og bodde ikke lenger sammen. Kvinnen hadde fått seg ny kjæreste.

Drap Bygland

Politiet pågrep mannen like etter drapet. Her samler etterforskerne bevis, og har blant annet funnet kniven som ble brukt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Dagen drapet skjedde, hadde kvinnen bedt mannen komme til skolen for å fortelle om sin nye kjæreste. Det oppsto en krangel i skolegården.

LES: - IKKE MØT HAN, DA BLIR DU DREPT

38-åringen erkjenner å ha stukket sin ekskone én gang, men hevder å ikke huske de 21 andre stikkene. Han sier han stakk for å skade, ikke for å drepe. Men han er likevel av den oppfatning at det er han som er gjerningsmannen.

LES: ANGRER PÅ DRAPET AV KONA

38-åringen omtalte seg selv som en brutal mann, da han ble presentert for hvor mange stikk han hadde påført henne. Eksperter har konkludert med at 38-åringen er fullt ut strafferettslig tilregnelig.

Aktor mener 38-åringen glemmer med vilje, og at han faktisk husker hva som skjedde, men velger å forklare seg usant om dette for å stille seg selv i et bedre lys.

Aktor mener at tiltalte var sjalu og hadde et stort ønske om å kontrollere ekskonen , og at han ikke var snill med barna. Han skal ha manipulert barna til å vende seg stadig mer bort fra moren.

Krever erstatning til barna

Bistandsadvokaten forteller at den eldste sønnen ikke ønsker å kreve erstatning av faren. Han skrev i en e-post til barnevernet i Bygland at han ikke vil ha penger av pappa, men at han vil ha pappa tilbake.

Politisperringer på drapstedet

Drapet skjedde på en åpen skoleplass, hvor barn lekte rundt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

De to mellomste barna på 10 og 13 år ba også om å ikke bli tilkjent erstatning av faren, men vergen deres ba likevel om dette på deres vegne.

Bistandsadvokaten krever mener faren må betale 300 000 kroner til hver av de tre yngste barna.

Grunnen er at barna har sett sin far drepe sin mor og sett sin egen mor dø. De har også sett blodet og kniven. Barna har mistet begge sine foreldre og kontakten med hele sin mors familie. Dette har påført barna en stor belastning, og de har måttet flytte fra Bygland.

Barna bor nå hos broren til tiltalte og det skal etter forholdene gå bra med dem. De går på skole og i barnehage. De har et godt forhold til sin far, og besøker ham i fengselet hver fjerde uke, i tillegg til å ofte ha kontakt med ham på telefon.