Bonde skeptisk til tiltak for å hindre nye strømbrudd

Melkebonde Nils Moland mistet strømmen utallige ganger i vinter. At Agder Energi Nett nå vil bevilge 50 millioner kroner ekstra for å sikre linjegatene, beroliger ham slett ikke.

Nils Moland

Melkebonde Nils Moland i Marnardal, er oppgitt over alle strømbruddene han har hatt i vinter.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– 50 millioner kroner er ganske mye penger, men det er mye jobb som må til for å sikre linjegatene. Is på linjene har også vært et problem. Å fjerne trær hjelper ikke mot det, sier melkebonde Nils Moland i Marnardal.

Han har 24 melkekyr på båsen og er avhengig av strøm døgnet rundt. Å miste strømmen slik han har gjort flere ganger i vinter, har vært utfordrende.

– Bør kompenseres

Under de mange strømbruddene måtte han ty til reserveløsningen, – et strømaggregat drevet av traktoren. I den forbindelse har han brukt mye diesel.

Han vet ikke om det er mulig å få kompensasjon for utgiftene han har hatt til drivstoff på traktoren, men sier han har lyst til å sende regningen til Agder Energi, slik at de selv kan se hvor mye strømbruddene har kostet ham.

– Hvis jeg skal sende en regning på antall timer jeg har brukt traktoren, vil det komme opp i flere titusen kroner. Da regner jeg 600 kroner timen, sier han.

Moland mener han betaler såpass mye i nettleie, at utgiftene han har hatt i forbindelse med strømbruddene, bør kompenseres.

Nils Moland

Under strømbruddene måtte melkebonde Nils Moland la traktoren drive et strømaggregat.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Vil øke bredden på kritiske linjegater

Det var på eiermøtet i Agder Energi fredag, at det kom fram at Agder Energi Nett vil bevilge 50 millioner kroner til ekstra tiltak. Av disse er å øke bredden på kritiske linjegater, samt å sikre 36 hovedstrømslinjer mot brudd fra trær som faller.

Administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø, sier at selskapet har gjort mye for å hindre strømbrudd, men at de må gjøre mer.

Svein Are Folgerø

Administrerende direktør i Agder Energi Nett, Svein Are Folgerø, sier at selskapet må gjøre mer for å hindre strømbrudd. Fredag la han frem en liste med tiltak.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Må ha mer mannskap parat

Under eiermøtet benyttet toppsjef i Agder Energi, Tom Nysted, anledningen til å beklage at så mange kunder mistet strømmen.

Melkebonde Moland synes ikke det holder.

– De sier at de ikke var forberedt på en 50-årskrise. Folk har jo hatt strøm fra tidlig på 50-tallet og enda tidligere. Jeg er avhengig av strøm 24 timer i døgnet, sju dager i uken for å drive gården, sier han oppgitt og rister på hodet.

Moland vil ikke klandre dem som har fått i oppdrag å dra ut i snøværet for å rette opp feilene. Han tror de har gjort en god jobb, og mener problemet ligger et annet sted.

– Hvis de melder ekstremvær med mye snø, bør de ha mer mannskap parat til å rykke ut på kort varsel, sier han.

De møtte eierne idag. Direktørene i Agder Energi måtte fortelle om planer for å hindre strømutfall. Under snøfallet for noen uker siden med tung våt snø ble mange husstander rammet av strømbrudd