Snart kan du få bompenger tilbake

15. januar fjernes tre bomstasjoner på E18 Aust-Agder, og fylket blir dermed fritt for bommer.

Bompenge-skilt

Bommene i Aust-Agder har samlet inn rundt to milliarder kroner.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Siden 2001 har det vært bomstasjoner i Aust-Agder, men fra klokken 12 den 15. januar er det over. I hvert fall for en liten stund. Prosjektene bommene skulle samle inn penger til er nemlig ferdig innsamlet.

– Bomstasjonene blir slått av med et tastetrykk, så blir det fysiske nedmontert etter hvert. Anlegget har blitt betalt ned, og da avsluttes også innkrevingen, sier fylkesrådmann Arild Eielsen.

De tre bommene står i dag mellom Kristiansand og Lillesand, mellom Lillesand og Grimstad og på Østerholtheia i Gjerstad. De har gjennom 16 år samlet inn rundt to milliarder kroner.

Bomstasjon E18 Lillesand

Fra 15. januar slutter denne bomstasjonen i Lillesand å registrere biler.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Kan få penger tilbake

Har du bil med bombrikke hos Aust-Agder Vegfinans kan du forskuddsbetale for fremtidige bompasseringer. De som har forskuddsbetalt kan dermed få pengene de har til gode tilbakebetalt.

– De privatbilistene som har bombrikke hos oss kan få pengene tilbakebetalt, og også få tilbake depositumet for bombrikken om de ønsker det. Det nye systemet som skal innføres vil basere seg på etterskuddsbetaling, sier daglig leder Jan Petter Røinaas i Aust Agder Vegfinans.

Det er ingen penger å spare på å levere inn bombrikken, for den koster ingenting å ha i bilen selv om fylket ikke har bomstasjoner.

– Vi regner med at de fleste vil beholde brikken. Da vil bilistene fortsatt være i systemet, og du passerer uansett en bom om du skal østover eller vestover fra Aust-Agder, sier Røinaas.

Nye bommer neste år

Bomfriheten i Aust-Agder vil imidlertid ikke vare lenge. 15. oktober 2019 skal strekningen Tvedestrand-Arendal åpnes, og med det innledes nye innkrevinger. Frem til den datoen vil Aust-Agder være det eneste fylket sør for Finnmark som ikke har bomstasjoner.

– Det kommer nye bommer høsten 2019, så at vi får en periode uten er tilfeldig, sier fylkesrådmann Eielsen.

– Har dere fått noen reaksjoner på fjerningen av bomstasjonene?

– Da vi kom med pressemeldingen fikk vi noen reaksjoner, folk synes jo det er greit å slippe å betale, sier Eielsen.

Animasjon av vegvesenets forslag til ny firefelts E18 gjennom Arendal.