Legger ned bomstasjonen i Setesdal

Bomstasjonen på riksvei 9 i Aust-Agder blir lagt ned. Bomstasjonen i Setesdal er dermed en av de første den nye regjeringen legger ned.

Fjerner bomstasjonen i Setesdal

NETT-TV: Fjerner bomstasjonen i Setesdal

Ingebjørg Godskesen (FrP)

Det var en blid stortingsrepresentant fra FrP som møtte pressen torsdag der hun kunne meddele at bomstasjonen på riksvei 9 fjernes.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

FrPs Ingebjørg Godskesen, som er medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomiteen, innkalte torsdag til pressekonferanse i Valle i Aust-Agder.

Trenger støtte fra KrF

Der kom det frem at bomstasjonen på riksvei 9 i Setesdal vil bli lagt ned.

– Jeg har alltid hatt et hjerte for riksvei 9 og jeg har alltid jobbet for den veien, både i opposisjon, og nå i posisjon. Derfor har vi nå, på vegne av regjeringen, bevilget penger til å legge ned bomstasjonen i Valle i Setesdal, sier Godskesen til NRK.

Hun understreker at nedleggelsen kommer an på om FrP får støtte fra KrF når endelig vedtak skal gjøres i forbindelse med salderingen av budsjettet i desember.

– Men det tror vi ikke kommer til å bli noe problem, legger FrP-politikeren til.

Den blå-blå-regjeringen har varslet at de ønsker å fjerne flere bomstasjoner eller trappe ned bompengene.

Kan bli fjernet i januar

Veien mellom Åmot og Seljord i Telemark har regjeringen allerede bestemt at blir den første veistrekningen FrP fjerner bompengene på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bom riksvei 9

Bomstasjonen i Valle i Setesdal forsvinner. Kanskje allerede i løpet av januar.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Godskesen forteller til NRK at bomstasjonen i Setesdal kan bli tatt bort allerede etter nyttår.

– Den blir fjernet så fort dettte vedtaket er gjort. Kanskje i løpet av januar, men det kommer an på hvor fort bomselskapet kan ta den bort, sier Godskesen.'

De siste dagene har det vært mye snakk om mer penger fra staten for å få fullført utbyggingen av riksveg 9 til Hovden. Dette ble sist diskutert i Setesdal regionråd onsdag, der alle ordførerne i dalen var med.

– Vil ikke ha noe å si for riksvei 9

Leiv Rygg, ordfører i Bygland

Ordfører i Bygland Leiv Rygg er glad for at bommen forsvinner, men sier det er viktig at man også fokuserer på å ferdigstille riksvei 9.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hva vil fjerning av bommen ha å si for sluttføringen av veiprosjektet på riksvei 9?

– Det kommer ikke til å få betydning for sluttføringen av riksvei 9. Grunnen er at dette ikke er en budsjettsak, men en saldering av budsjettet for 2013. Alternativet her var at vi enten kunne få disse pengene for å slette bommen eller ikke få de. Da var jeg ikke sen med at si at vi gjerne ville ha disse pengene til riksvei 9, sier Godskesen.

Hun sier FrP nå må kjempe videre for å få ennå mer penger slik at utbyggingen av riksvei 9 ikke stopper opp. Men Godskesen innrømmer at dette ikke kommer til å bli enkelt.

Ordfører: – Mer opptatt av veiutbyggingen

– Jeg tror ikke det er umulig, men jeg tror det kan bli vanskelig. Vi trenger stor drahjelp fra Venstre og KrF for å få disse pengene på plass, sier hun.

Ordfører i Bygland Leiv Rygg (Sp) er glad for at bommen forsvinner. Men han vil heller ha mer penger til vei.

– Det er selvfølgelig hyggelig at bommen forsvinner, men jeg merker meg også de signalene Ingebjørg Godskesen gir med tanke på penger til ny vei. Vi er nok mye mer opptatt av hvordan det går med utbyggingen av riksvei 9. Vi trenger 20 millioner for å komme i gang i 2014, sier ordføreren og fortsetter:

– Fylkeskommunen i Aust-Agder har sagt at de godt kan tenke seg å gå inn med de konsesjonskraftsmidlene som trengs for den lokale finansieringen. Da håper jeg virkelig at Godskesen og de andre sørlandspolitikerne står på for å få de nødvendige midlene for å forhindre at det ikke blir unødvendige stopp i den videre utbyggingen av riksvei 9, sier Rygg.

Betaler 12 millioner i året

40-50 prosent av inntektene fra bomstasjonen i Valle brukes til selve innkrevingen.

Bilistene betaler årlig cirka 12 millioner kroner i bompenger på riksveg 9. Denne summen må kompenseres.

Etter planen skal bomstasjonen i Setesdal stå til 2018. Målet for setesdølene er at riksvei 9 skal være ferdig opprustet til Hovden i 2022.

Bomstasjon Valle
Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK