NRK Meny
Normal

Bodde i Nepal: – Jordskjelv var den store skrekken

Jordskjelv var det vi fryktet mest, sier Harald Eikeland som bodde 10 år i Nepal. Nå starter han innsamling i Kristiansand for å hjelpe folk i sitt andre hjemland.

Harald Eikeland

Det nepalske miljøet i Kristiansand starter nå en innsamling av penger til støtte for hjemlandet, som er hardt rammet etter jordskjelvet lørdag.

Det er rundt 40 nepalesere i Kristiansand.

– Flere av dem har fortsatt ikke fått kontakt med slekt og venner i hjemlandet, forteller Harald Eikeland som har bodd 10 år i Nepal.

Måtte sikre seg

Han jobber ved Hald Internasjonale senter i Mandal, har selv bodd 10 år i Nepal der han jobbet som lærer, og har i dag mange venner i landet.

Kristine Storesletten Sødal og Harald Eikeland

Kristine Storesletten Sødal i Strømmestiftelsen og Harald Eikeland.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Han sier at landet har veldig dårlig infrastruktur, og er avhengig av hjelp utenfra.

– Jordskjelv var den store skrekken da vi bodde der. Alle ventet på «the big one». Vi hadde overlevelsesutstyr i hagen, og valgte hus med tanke på fare for jordskjelv, sier Eikeland.

Strømmestiftelsen i Kristiansand er også engasjert med hjelpearbeid i Nepal.

– Det viktigste nå er nødhjelp. Vi kan komme tyngre inn etterpå, langsiktig og ved gjenoppbygging, sier fungerende generalsekretær Kristine Storesletten Sødal.

Samles daglig

Eikeland driver i dag restauranten «Kathmandu» i Kristiansand sentrum. Han tror selv dette er denne eneste nepalske restauranten i Norge.

– Dette har i løpet av helgen blitt et slags kultursenter for nepalesere i området. Her prøver vi å dele informasjon om det vi vet og det vi har hørt. Vi føler oss heldige som har muligheten til å hjelpe. Vi ønsker å dra i gang en konsert eller en annen happening for å samle inn penger og nødhjelp til Nepal, sier Eikeland.

Mandag ettermiddag samles de igjen på restauranten hans for å bearbeide hendelsen og utveksle informasjon.