NRK Meny
Normal

Jakter på New Orleans-lyden

Joe Rusi dro fra Flekkefjord til New Orleans for å spille inn sin først soloplate. Nå satser han på Spellemannspris i bluesklassen.

Joe Rusi spiller låta One Shade Of Blue på Sørlandsscenen. Regi/foto/klipp: Håkon Eliassen Lyd: Sigtor Kjetså

Joe Rusi ble født i Romania midt på 70-tallet, og kom til Flekkefjord for femten år siden. Der fikk han jobb som lærer i kulturskolen. I dag er han rektor på Lund kulturskole på Moi.

– Jeg stortrives med å bo i Flekkefjord, smiler den rumensk-norske musikeren.

Ville ha New Orleans-lyden

I fjor vår tok Rusi med seg sitt bysbarn og erfarne produsent Arne Skage jr. til det frodige blues-miljøet i New Orleans for å spille inn debutplate.

– Vi er begge fascinerte av musikken fra New Orleans, og ville ha med musikere derfra, forteller Joe Rusi.

Han synes det var fantastisk å være i studio i New Orleans.

– Musikerne der involverer seg virkelig i de prosjektene de takker ja til å jobbe med.

Rusi trakterer selv både gitar og vokal på plata og beskriver musikken som en blanding av tradisjonell og moderne og litt annerledes blues.

Spellemann-nominert i bluesklassen

Da det ble kjent at plata «Who I am» er nominert til Spellemannspris i bluesklassen, ble Joe Rusi både overrasket og glad.

– Målet var å få til en kul plate, og at den er nominert til Spellemannsprisen er en stor anerkjennelse, smiler han fornøyd.

Bortsett fra to coverlåter består albumet av Rusis egne komposisjoner. Tekstene har han stort sett skrevet sammen med kona Amelia.

– Musikalsk har jeg ikke med meg så mye fra mitt hjemland Romania på plata, men tekstene mine er nok preget av hvor jeg kommer fra, forklarer Joe Rusi.

Tekstene er viktige for ham.

– Jeg uttrykker mange følelser gjennom tekster og musikk, smiler musikeren, som entrer SørlandsScenen med debutplate og gitar onsdag ettermiddag.

Og musikkanmelder Øyvind Nyvoll er full av rosende ord når han skal plassere plata på skalaen fra en til ti i ukas Musikksnakk torsdag, rundt halv fem.