NRK Meny
Normal

Blodbadet avlyst i Gjerstad

Konkurransen som gikk ut på å lete etter en golfball i dyreblod og innvoller, er strøket fra programmet på Brokelandsheia-dagene i Gjerstad. Arrangørene ga etter for press.

Video Balljakt i blodbad

Sponsor Stian Sandåker og pølsemaker Tore Solstad demonstrerte hvordan konkurransen ville forløpe. Men nå er den avlyst. Videoen bildet er hentet fra er fjernet fra NRKs nettsider på forespørsel fra Rune Hagestrand.

Foto: Privat

Planen var at 50 menn og kvinner skulle lete etter golfballen i et badekar fylt med dyreblod og innvoller. Finneren skulle få 100 000 kroner.

Presset til avlysning

Rune Hagestrand

Rune Hagestrand er ordfører i Gjerstad og en av mennene bak Brokelandsheia-dagene. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Men da begivenheten fikk omtale i media, kom det inn så mange negative reaksjoner at arrangørene av Brokelandsheia-dagene nå har besluttet å droppe den groteske konkurransen.

I en e-post begrunner Gjerstad-ordfører og initiativtager til Brokelandsheia-dagene, Rune Hagestrand, avlysningen med at Brokelandsheia-dagene skal være et arrangement for alle, og at han ikke ønsker å støte noen.

– Ingen skam å snu

"Initiativtakerne til denne konkurransen har derfor i samråd bestemt seg for å benytte seg av en kjent fjellregel, ”Vend i tide, det er ingen skam å snu”, og avlyse konkurransen", skriver ordføreren.

Det er ikke bestemt om programposten skal erstattes med noe annet når Brokelandsheia-dagene går av stabelen i september.

NRK har på spørsmål fra arrangøransvarlig fjernet videoen som ble lagt ut på nettet fredag.

Jubel i NOAH

Siri Martinsen

Siri Martinsen i NOAH. (Arkivfoto)

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Dyrevernsorganisasjonen NOAH slaktet påfunnet da det ble kjent fredag. Dyrevernerne er ikke uventet fornøyd med avgjørelsen om å avlyse.

– Dette sier kanskje noe om at arrangørene ser at det å fremme en sånn slags kvasi-matcho-holdning, som samtidig sprer manglende respekt for dyr, ikke er en bra vei å gå, sier Siri Martinsen i NOAH, om beslutningen om å avlyse.

– For det første er det bra at folk reagerer på at man har et arrangement som risikerer å fungere respektløst overfor dyr. For det andre er det bra at folk sier i fra, og ikke bare brenner inne med det de mener, sier Martinsen.

– At folk har gjort dét, tyder på at vi har blitt flinkere til å reagere i saker som har med dyr og respekt for dyr å gjøre. Og det er veldig bra, mener hun.