Blir trolig revet

Dette 228 år gamle trehuset er så brannskadd at det trolig blir revet.

Brann i Mandal
Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Natt til søndag 20. april ble det 228 år gamle trehuset til Jan O. Pettersen i Store Elvegate i Mandal totalskadd i brann.

LES: REDDET UT AV BRENNENDE HUS

Politiet konkluderer med at en teknisk feil i det elektriske anlegget er årsaken til brannen, men juristene har ennå ikke vurdert om saken skal opp for retten, skriver avisa Lindesnes.

LES: BLE IKKE PÅTENT

- Rivningstillatelse en formalitet

Trehuset i sentrum er fra 1780 og er påbygd i 1890. Huset ligger i vernesonen, men trolig vil det likevel bli gitt rivningstillatelse, ifølge teknisk sjef Sveinung Haaland i Mandal kommune. Han sier til avisa at det haster med en avklaring om byggets framtid.

Brann Mandal

Skaden etter brannen er svært synlige på baksiden av huset.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Huset ligger svært synlig, midt i bybildet. Jeg var like etter brannen i kontakt med huseier og ba om et møte for å drøfte saken. Huset ligger i vernesonen, men bygningen er så skadet at vi oppfatter det mer som en formalitet i forhold til rivningstillatelse, sier Haaland.

Vil bygge i betong

Huseier Jan O. Pettersen synes det er veldig trist at alle instanser mener riving er eneste utvei for den gamle bygningen. Han sier forsikringsselskapet nekter å betale regningen for å oppføre huset i gammel byggestil.

- Mye tyder på at huset blir bygd med moderne byggemetoder og betong, for å gjøre det mest mulig kostnadseffektivt. Akkurat nå har jeg arkitekter i arbeid med å utforme tegninger til nytt bygg i forståelse med fylkeskonservatoren, sier Pettersen til avisa.