Fullriggeren Sørlandet har store økonomiske problemer

Med 50 millioner kroner i gjeld seiler fullriggeren Sørlandet i økonomisk motvind. Nå blir skuta igjen skoleskip. Det skal få økonomien på rett kjøl.

Created by InfoDispatcher

De siste ti årene har skuta blit rehabilitert for nærmere 110 millioner kroner. Den snart 90 år gamle fullriggeren tynges av gjeld.

– Kombinasjonen av gjeld og den type oppdrag vi har er vanskelig. Skipet er ikke kommersielt, men gjør sammfunnsoppdrag og er en del av de viktige kulturskattene, sier Sommerstedt.

Stiftelsen håper tilværelsen som skoleskip skal lose dem ut av problemene. Et skoleår på fullriggeren Sørlandet vil koste 40.000 euro, om lag 330.000 kroner, for første skoleår.

Mønstrer på i august

Allerede i august mønstrer de første elevene på, for å ta videregående utdanning mens de seiler verden rundt. Som seilende skole skal skuta og elevene besøke 22 land i løpet av to år.

– De kommer til et «A+ Academy» som kvalifiserer til de beste høgskoler og universiteter i verden, sier direktør Per Filip Sommerstedt i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.

Per Filip Sommerstedt

Direktør Per Filip Sommerstedt i Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Stiftelsen har budsjetert med 45 elever. Et mål som ikke nås til skolestart, men det ser lysere ut for neste skoleår.

– Vi ser ut til å få minst 32 elever til høsten, kanskje opp mot 37. Så vi får et lavere antall elever første år, men til gjengjeld har vi overfylt skip til andre skoleår, sier Sommerstedt.

– Ikke den verste skuta å seile med

De kommende årene vil fullriggeren tilbringe mye tid til sjøs og i utenlandske havner, med ungdom fra hele verden om bord.

Nine Indrestrand

Nine Indrestrand skal på sommertokt, men kunne gjerne tenkt seg et helt skoleår om bord.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

I dag ligger skuta hjemme i Kristiansand. På dekk møter NRK ungdommer på omvisning. Lena Jensen og Nine Indrestrand skal være med på sommertokt, men kunne godt tenkt seg et helt skoleår på de sju hav.

– Det hadde vært midt i blinken for meg, sier Jensen.

– Det hadde vært kjempefint å være med på. Det er ikke den verste skuta å seile med. Se hvor fin den er, sier Indrestad.