Blir påbudt med vinterdekk for tunge kjøretøy

Fra 1. januar neste år blir det påbudt med vinterdekk på tilhengere på vogntog.

Når vinteren kommer til Sørlandet blir det trafikk-kaos. Det slår sjelden feil. Et tilbakeblikk i fjernsynsarkivet vårt viser at det skal lite snø til før trafikken står på europaveien.

SE VIDEO fra 21. januar 2014: Hvert år blir det kaos når snøen dukker opp på E39.

Dårlig skodde vogntog, særlig fra utlandet, har skapt kaos på norske veier om vinteren.

Åse Michaelsen

Stortingsrepresentant for Frp, Åse Michaelsen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Stortingsrepresentant for Frp, Åse Michaelsen, håper et vinterdekkpåbud nå skal gjøre det enklere å luke ut dårlig skodde vogntog.

– Signalene vi har fått, både fra bransjen og andre aktører, er at det er veldig viktig med vinterdekk på hengerne. Det har drøyd litt å få dette på plass, for det er ikke så mange bedrifter som lager disse dekkene. At det nå kommer, er vi kjempeglade for, sier Michaelsen.

– Tror du vi får se resultatet allerede til vinteren?

– Ja, det håper jeg. Så får vi bare håpe at snøen ikke kommer før etter 1. januar, sier Michaelsen.

Mer penger til dekkontroller

Ifølge Michaelsen er vinterdekk til hengerne bare ett av flere tiltak rettet mot tungbiltrafikken. Blant annet vil regjeringen bevilge flere penger til kontroller av vogntog på havnene, før tungtransporten slipper ut på veiene.

– Vi skal ikke ha en slik vinter som vi hadde i fjor. Da må vi gjøre det beste vi kan på flere områder, sier Michaelsen.

– Kontroller på ankomst på havna i Kristiansand er veldig viktig. Man må allerede der luke ut de som ikke har ordentlige dekk, og fra 1. januar de som ikke har vinterdekk på hengerne.

– Vi vurderer også å se på dette med vinterførerkort, og på ektheten av de førerkortene sjåførene har. Det har med kunnskap om hvordan man laster en tung bil, noe som er veldig viktig når man kjører i bratte stigninger på norske veier.

Over 100 vogntog står i kø.

I januar 2014 ble hundre vogntog stående i kø på E39 i Mandal, på grunn av snødekte veier.