Blir nedringt av folk som vil ha valpene: – Det rørte oss veldig

Dyrebeskyttelsen har fått flere hundre henvendelser av folk som vil ta imot valpene som ble funnet forlatt langs en bilvei. Nå krever de obligatorisk ID-merking.

Valper forlatt

En av valpene som nå bor hjemme hos matmor i Farsund.

Foto: Zhilwan Manbari / NRK

– Jeg har vært styreleder i Dyrebeskyttelsen i 20 år, og jeg har aldri opplevd lignende. Jeg har besvart mail til langt på natt, og det kommer bare mer og mer, sier Anne-Lise Skoie Risøen.

Siden tirsdag ettermiddag, da fem valper ble funnet forlatt i et bur langs en bilvei i Vanse, har Dyrebeskyttelsen mottatt nærmere 500 henvendelser fra folk i hele landet som ønsker seg en av valpene.

Dyrebeskyttelsen

Anne-Lise Skoie Risøen i Dyrebeskyttelsen sier hun aldri har opplevd så stor pågang.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Ble rørt

En av dem som har sendt inn mail er Hilde Gudbrandsgård Sveingard og hennes familie i Hallingdal. De har allerede en omplasseringshund, og ønsker å ta imot hunder som trenger et nytt hjem.

– Det rørte oss veldig. Det er bare vondt hele historien, sier hun.

Hun tror folk blir stadig mer bevisst på at det finnes bedre måter å bli kvitt dyrene på.

– Jeg tenker det er helt horribelt at noen velger å gjøre det på en sånn måte når hundene faktisk kan lide en ganske kjip død. Jeg skjønner det ikke helt, sier hun oppgitt.

Valper forlatt

Hilde Gudbrandsgård Sveingard ønsker å gi en av valpene et trygt og varig hjem.

Foto: Privat

Friske og raske

Foreløpig bor valpene hos matmor Elaine Michelle Pedersen Egeland i Farsund. Hun forteller at valpene er friske og raske. De har vært hos dyrlege hvor de har fått ormekur for å få bukt med oppblåste mager.

– De er veldig aktive. De er ute og leker i hagen og holder meg våken om natten, ler hun.

Valper forlatt

Valpene i full fart hjemme hos midlertidig matmor.

Foto: Zhilwan Manbari / NRK

Vil ha ID-merking

Dyrebeskyttelsen mener obligatorisk ID-merking av katter og hunder kunne løst problemet.

– Chipping har utrolig mye å si for dyrets rettsvern. Vi må få politikerne med når det kommer til ID-merking. Dessverre er det ofte sånn at det må skje noe dramatisk før folk reagerer, sier Skoie Risøen.

Obligatorisk ID-merking av dyr har vært debattert politisk i flere år. Senest 20. juni ble det fremmet representantforslag om obligatorisk ID-merking av hunder og katter.

Dyrebeskyttelsen har fått flere hundre henvendelser av folk som vil ta imot valpene som ble funnet forlatt langs en bilvei.

Dyrebeskyttelsen har fått flere hundre henvendelser av folk som vil ta imot valpene som ble funnet forlatt langs en bilvei.

Loven er tydelig

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sier dumping av dyr er et problem og mener folk må skjerpe seg.

– Loven er tydelig på at eieren av et dyr også har ansvaret for det. Det mener jeg kommer så tydelig frem i loven at det er ingen som kan fraskrive seg det ansvaret.

Loven er ikke problemet. Problemet er de som velger å ikke følge den, sier Bollestad.

Hvorfor innføres ikke obligatorisk ID-merking av dyr?

– Siden det ligger et forslag til behandling så jeg vil ikke kommentere akkurat det. Men det er ikke bare å bare chippe en hund eller katt som er løsningen på problemet, løsningen er at eieren tar ansvar for dyret.

Politiet i Farsund etterforsker nå saken.

– Vi vet det ble lagt igjen en lapp i buret og den vil vi ha inn for å vurdere om det kan sikres noen spor ut ifra den, sier Jan Terje Aas hos Farsund og Lyngdal lensmannskontor.

valper funnet langs vei

I buret lå det en lapp med informasjon om hundevalpene og fødselsdato: "Far ettersøkshund. Mor: Rådyr- og hjortejakt. Mor er fra Vestlandet og jakter bra. Født 16. mai."

Foto: Elaine Michelle Pedersen Egeland / Privat