Ble snytt for OL-gull

Han mistet medalje på grunn av boikott. Nå mener han OL i Beijing bør gå sin gang.

Olaf Søyland

Kajakkpadler Olaf Søyland mistet muligheten til å ta et OL-gull, og i ettertid mener han boikotten av OL i 1980 var meningsløs.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Boikotten av sommer-OL i Sovjetunionen i 1980 var meningsløs. Det sier Olaf Søyland i Flekkefjord nå når diskusjonen om boikott av årets sommer-OL i Kina går høyt.

Han og Einar Rasmussen vant prøve-OL og VM-gull i kajakk i 1979, men Norges boikott av OL året etter, på grunn av den sovjetiske invasjonen av Afghanistan, kostet de to høyst sannsynlig OL-medaljer.

I ettertid mener han at denne boikotten ikke førte noe godt med seg.

- Om det bare hadde hjulpet

- Når bestemmelsen om at vi skulle boikotte OL kom fra de norske idrettslederne, så tenkte vi ja, visst det kan hjelpe så er det en trøst og ikke så gale. Men når vi i etterkant ser hvor lite nytte det gjorde og hvilke brikker vi ble i det store politiske spillet, så synes jeg det var ganske meningsløst, sier Søyland.

Nå mener han dagens idrettsutøvere ikke bør boikotte OL i Beijing, fordi et OL fører mye godt med seg.

- Det er et vanskelig spørsmål, men idretten har mange gode verdier i seg selv, så vi må ikke la idrett og OL bli politiske virkemidler.

- For det første vil det ta knekken på et OL. Og OL skal være en fest, en måte å knytte kontakter over landegrenser og en måte å skaffe venner og kjente på, så jeg vil heller oppfordre verdens ledere til å rett og slett innføre en våpenhvile i den tiden lekene holdes og ha det som en vennskapelig kappestrid, sier Søyland.

Vanskelig valg

Situasjonen foran sommerens OL i Beijing er annerledes enn i 1980. Foreløpig er det kun snakk om å boikotte åpningssermoinien, ikke hele OL som i 1980.

Ingvild Stensland

Ingvild Stensland synes det er vanskelig å vite om hun skal droppe åpningssermonien.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Sørlandet kan komme til å sende tidenes OL-tropp til Kina. Og blant utøvere som er aktuelle for OL, er meningene om å boikotte åpningssermonien delte. Ingvild Stensland på det norske damelandslaget i fotball synes valget er vaskelig.

- Det er bra at det er oppe til diskusjon, men det er vanskelig å finne ut hva som er rett. Alle idrettsutøvere har lyst til å være med å påvirke i en eller annen sammenheng, men om å boikotte et OL er den riktige måte å gjøre det på, det vet jeg ikke, sier Stensland.

Vil ikke boikotte åpningen

Ida Marcussen

Ida Marcussen ser ikke vitsen med å boikotte åpningssermonien.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ida Markussen, sjukjemper og et av de sørlandske håpene i Kina, mener politikerne må ta seg av en beslutning om en eventuell boikott av åpningssermonien.

- Mange har forskjellige meninger. Jeg vet ikke hva man vil oppnå med å boikotte åpningen. Det er jo en alvorlig sak, men jeg synes politikerne bør ta seg av det.

- Kommer du til å boikotte åpningen hvis du blir tatt ut?

- Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre.

Viktig diskusjon

Katrine Lunde Haraldsen

Katrine Lunde Haraldsen gleder seg til OL, men synes boikottdiskusjonen er viktig å ta.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Katrine Lunde Haraldsen, keeper på det norske damelandslaget i håndball, sier debatten om boikott ikke påvirker gleden eller motivasjoen for å trene mot OL.

- Nei, det gjør ikke det. Jeg ser på OL som et stort mål og jeg tenker på det nesten daglig for å være best mulig forberedt. Men jeg synes det er viktig at vi får denne dikusjonen og hadde vi ikke hatt det ville ingenting skjedd, sier Lunde.