Taxikunde tiltalt for vold mot sjåfør

Taxisjåfør Helge Bjørn Skjulestad er en av mange taxisjåfører som har blitt utsatt for vold på jobb. Nå vil Norges Taxiforbund ha videoovervåkning i bilene.

Helge Bjørn Skjulestad

Helge Bjørn Skjulestad ble slått ned av en passasjer på jobb for noen måneder siden. Han ønsker bedre sikkerhet i taxiene. Nå får han støtte av taxiforbundet.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

For fire måneder siden opplevde taxisjåfør Helge Bjørn Skjulestad det svært mange i hans bransje frykter. Han forteller at hendelsen skjedde da han skulle kjøre en passasjer hjem fra Arendal sentrum.

– Da passasjeren skulle betale, fungerte ingen av kortene hans. Da kastet han terminalen på meg og gikk ut av bilen. Han sparket hardt i døra etter å ha smelt den igjen, sier taxisjåføren fra Arendal.

Skjulestad forteller til NRK.no at han så gikk ut av bilen og spurte mannen hva han holdt på med.

Da skal han ha blitt slått ned.

Videokamera i taxibilar

Som de eneste i landet, har drosjene i Sandnes hatt kameraovervåkning i sine biler i flere år, men Datatilsynet har slått fast at dette ikke er lovlig.

Foto: Erik Sergio Auglend / NRK

Sliter etter voldsepisoden

Taxisjåføren ble sykemeldt i tre uker. Han sier han fortsatt sliter etter voldsepisoden.

– Jeg har alltid følt en utrygghet når passasjerer er aggressive, men etter hendelsen har det blitt mye verre.

Torsdag starter rettssaken mot mannen i Aust-Agder tingrett. I tiltalen går det fram at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter idet handlingen var uprovosert. Den voldstiltalte mannen skal også ha ramponert drosjen til Skjulestad.

– Jeg håper påtalemyndigheten reagerer kraftig på det som skjedde med meg. Da kan det kanskje bli en lærepenge som får folk til å skjønne at man ikke kan oppføre seg slik, sier han.

Mannens forsvarer Odd Holck Steen sier hans klient ikke ønsker å kommentere saken før rettssaken starter. Dermed er det usikkert hvordan han stiller seg til tiltalen.

Vil ha bedre sikkerhet

Skjulestad vil ha bedre sikkerhet for taxisjåfører. Han får støtte av Norges Taxiforbund.

Nå vil de igjen ta opp kravet om videoovervåkning med politikerne.

– Vi har lenge jobbet for å til kontinuerlig videoovervåkning av taxiene, men personvernsloven sier at det ikke er lov. Det er kun lov med stillbilder når passasjerer kommer inn og går ut av taxiene, sier Oddrun Gjeruldsen i taxiforbundet.

En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i fjor høst viser at mange, spesielt kvinner, føler seg utrygge i taxi.

Videoovervåkning har vært diskutert i flere år, men datatilsynet har sagt nei. I april i år ble saken tatt opp blant politikerne nok en gang.

Til tross for motstanden fra Datatilsynet, åpner flere partier på Stortinget for en lovendring.