- Ikke unikt at rullestolbrukere nektes hjelp

Rullestolbruker Jørgen Johansen skulle med Haukeliekspressen fra Oslo til Hovden – men møtte en sjåfør som ikke ville hjelpe ham om bord.

Rullestolbruker Jørgen Johansen skulle med Haukeliekspressen fra Oslo til Hovden. Men så møtte han en sjåfør som ikke ville hjelpe ham om bord.

Tom Atle Steffensen

Tom Atle Steffensen

Foto: Aud Refseth / NRK

En busstur fra Oslo til Hovden i påska, ble en ubehagelig opplevelse for Jørgen Johansen som sitter i rullestol. Han er opprørt etter at bussjåføren på Haukeliekspressen ikke ville hjelpe han om bord.

Saken har skapt mange reaksjoner. Tom Atle Steffensen, styremedlem i Norges Handikapforbund, sier dette ikke er en unik hendelse.

– Dessverre får vi en del henvendelser om slike problemer både når det gjelder taxi- og bussreiser, sier han.

De fleste busser har rullestolrampe, men ekspressbussene har det ikke.

– Er det bare busselskapet i dette tilfellet sitt ansvar?

– Jeg opplever selv ofte at jeg får hjelp av andre passasjerer, men folk generelt burde kanskje være litt mer oppmerksomme – og kanskje burde vi bli bedre til å be om hjelp, sier Steffensen.

– Sa det ikke var hans jobb å hjelpe

Det enkleste er å ha egen bil. Da klarer Jørgen Johansen fra Kristiansand alt selv. Men Skjærtorsdag skulle han ta buss fra Oslo til Hovden. Haukeliekspressen har ikke rullestolrampe, men Jørgen klarer å komme seg inn på bussen på egne bein. Med litt hjelp.

Jørgen Johansen

Jørgen Johansen har Celebral parese og er avhengig av rullestol. Han klarer å gå korte strekk og kan sitte i et vanlig sete på første seterekke i bussen. Men noen må gi han litt hjelp for at han skal kunne komme seg om bord i bussen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK / NRK

Men den assistansen var ikke bussjåføren villig til å gi.

– Bussjåføren sto på sitt og sa at det var ikke hans jobb å hjelpe meg. De fleste mener at bussen skal være for alle og det gikk også Nor-Way Bussexpress ut og reklamerte med før påske fordi de visste at det kom til å bli mye trafikk – såpass lite hjelp som jeg trenger så bør sjåføren kunne trå til. sier Johansen.

– Du føler deg rett og slett litt maktesløs når du står der med billetten og skal ta bussen og trenger en liten håndsrekning for å komme på bussen – og da møte en bussjåfør som er så lite serviceinnstilt og vanskelig sjåfør når han tross alt jobber i et serviceyrke som det er å være bussjåfør, sier Johansen.

Han kom seg på bussen til Hovden takket være hjelp fra en annen passasjer.

Ifølge Nettavisen har ledelsen i Nor-Way Bussekspress som drifter Haukeliekspressen nå beklaget det som skjedde. – Selvsagt skal vi hjelpe folk med rullestol, sier de.

– Trenger bare et dytt

Johansen har tatt bussen mange ganger uten problemer og forestilte seg at det ikke skulle bli noe problem denne gangen heller – men den gang ei.

– Hvor mye hjelp trenger du?

– Hvis noen gir meg et dytt i ryggen så klarer jeg å komme meg opp i stående stilling selv og kan da støtte meg på busshåndtakene og løfte beina slik at jeg klarer å gå om bord i bussen selv. Stigtrinnene er litt høye derfor trenger jeg en liten dytt slik jeg er sikker på å kunne holde balansen og ikke går på hodet bakover, sier han.

Vil ikke svartmale

Han sier til NRK at han går ut med sin historie i media først og fremst for å sikre at andre handikappede skal være trygge på at de får nødvendig hjelp når de skal ta bussen.

– Jeg vil ikke svartmale busselskapenes holdninger veldig for jeg er godt fornøyd med servicen jeg har fått fram til denne hendelsen. Det er denne ene enkelthendelsen som har gjort at jeg har gått ut i media med dette – og det er ikke for min egen skyld, men for at andre handikappede skal få den hjelp de trenger, sier Johansen

I tillegg til beklagelsen fra busselskapet får Johansen også tilsendt to fribilletter som han kan bruke på Nor-Way bussekspress sine ruter – og de vil bli brukt, sier han.

Driver kontinuerlig arbeid

Norges Handikapforbund jobber for å sikre handikappedes rettigheter generelt. Ifølge Tom Atle Steffensen har de hele tiden kurs for at forholdene skal ble bedre.

– Vi driver stadig med informasjonsarbeid – og vi holder kurs på skoler og for bussjåfører og taxisjåfører.

– For at slikt som dette ikke skjer igjen, må vi jobbe kontinuerlig, sier Steffensen.